Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Biografija Tomislava Tomaševića

Tko je čovjek koji je prije tri godine iznenadio Hrvatsku i zašto mu je nadimak - Senf?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tomašević, kandidat na listi koalicije Možemo!, poznat je po svom aktivističkom djelovanju. Nositelj je liste u I. izbornoj jedinici i lider zeleno-lijeve koalicije koja je okupila Možemo!, Zagreb je naš, Novu ljevicu, Radničku Frontu i ORaH.

Tomislav Tomašević na parlamentarnim je izborima nositelj liste zeleno-lijeve koalicije sastavljene od Možemo!, Zagreb je naš, Nove ljevice, ORaH-a i Radničke fronte.

Rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy, stoji u njegovoj biografiji objavljenoj na stranicama platforme Zagreb je naš.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio ga je na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Za otvoren i zeleni Zagreb

Trenutačno radi kao programski voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu.

Tomašević se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ''želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život''.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Gradu Zagrebu, te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a s aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

Prioriteti jeftine i kvalitetne komunalne usluge

U proteklih je desetak godina sudjelovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće.

Kao prioritete za grad Zagreb ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi).

Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabave i razvoj društvenog poduzetništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene