Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Panenić

Panenić: "Zakon o OPG-u je administrativna uzica oko vrata poljoprivrednicima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić u subotu je u Osijeku ustvrdio kako prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), koji je upućen u saborsku proceduru, OPG-ima neće donijeti nikakvu korist već će im biti "administrativna uzica oko vrata", zbog čega će Most predložiti njegove izmjene.

Tomislav Panenić je na konferenciji za novinare ocijenio kako je 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača od tog zakona očekivalo rješavanje ključnih problema, poput dobivanja određene konkuretne prednosti nad trgovačkim društvima u poljoprivredi, ali su dobili zakonski prijedlog koji se u suštini svodi na financijsku kontrolu i opetovani pokušaj legaliziranja dosad nelegaliziranih objekata.

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Panenić je spornom nazvao odredbu koja predlaže da OPG može djelovati isključivo u legaliziranom objektu što će, kaže, biti problem za OPG-ove koji u tome dosad nisu uspjeli, zbog iznimno visokih troškova, kao i odredbu po kojoj bi svi članovi gospodarstva morali solidarno odgovarati za sve obveze.

Ministarstvo poljoprivrede, u prijedlogu zakona, koji ide u prvo saborsko čitanje nije dalo kvalitetne odgovore, jer će predložene obveze iz zakona biti veće od koristi koju definira zakonodavac. Nadamo se da će se uvažiti naše primjedbe i da će zakon, kada dođe na usvajanje, biti primjeren za OPG-ove koji su vjerovali u njega, poručio je Panenić.

Žagar: Zakon o OPG-ima lišen svake vizije pa čak nade

Saborski zastupnik Tomislav Žagar ocijenio je kako je to loš, ali i besmislen zakon, lišen svake vizije, pa čak i nade koji će Most pokušati poboljšati amandmanima, ali kako bi bilo najbolje da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povuče zakon, doradi ga i onda vrati u saborsku proceduru.

Zastupnik Mosta Miroslav Šimić smatra kako je zakonodavac trebao pomoći OPG-ima, kao jednima od najvažnijih temelja razvoja hrvatske poljoprivrede, ali da "zakon ide više u smjeru nametanja novih obveza malim poljoprivrednicima i njihovoga kažnjavanja".

Smatra kako bi u aktualnoj situaciji, kad je uzdrman jedan veliki poljoprivredni sustav, bolja pozicija bila da brojne poljoprivredne površine u koncesiji imaju mali proizvođači umjesto koncentriranja na razvoj velikih poljoprivrednih društava.

Panenić o tužbi: Ramljak vodio procese netransparentno; treba se naučiti na kritike

Zamoljen da komentira tužbu koju je izvanredni povjerenik za "Agrokor" Ante Ramljak najavio protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića zbog kritika na njegov rad te smatra li da oporba svojim kritikama narušava mogućnost nagodbe s vjerovnicima "Agrokora", Panenić je rekao kako bi se svi koji djeluju u politici trebali naučiti na brojne kritike.

S obzirom da je gospodina Ramljaka postavila politika, trebao bi prihvatiti da ga netransparentnost s kojom je vodio dosadašnje procese u "Agrokoru" dovodi upravo u tu situaciju. Ako se našao uvrijeđen, onda moramo razmisliti o svima onima koji traže jasne odgovore o funkcioniranju cijelog sustava "Agrokora", istaknuo je Panenić.

Od Ramljaka, dodaje Panenić, očekujemo da vodi "Agrokor" prema zakonu, da omogući transparentnost prema vjerovnicima, ali i radnicima te da se zna u kojem će smjeru ići "Agrokor". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene