Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda 13. ožujka

Horvatinčić: "Želim doći na svaki način u kontakt s djecom poginulih Talijana, pišem im pisma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na šibenskom Općinskom sudu iznose se završne riječi na suđenju Tomislavu Horvatinčiću. Presuda se očekuje 13. ožujka u 8 sati ujutro.

U svojim završnim riječima tužiteljica Irena Senečić kazala je kako za Horvatinčića u postupku ne postoje olakšavajuće okolnosti.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Tomislav Horvatinčić stigao u jednu od poznatijih pulskih konoba - 2 služi kaznu u Valturi FOTO Kamere snimile Horvatinčića na slobodi, bio je u društvu ženske osobe

"Nedvojbeno je kriv za smrt dvoje nautičara, mogao je poduzeti radnje za izbjegavanje sudara. Nalazi vještačenja su kontradiktorni, a njegovu obranu ne možemo prihvatiti jer nije uvjerio da nije vidio nesreću, a nacrtao je skicu nesreće", kazala je Senečić.

Kazala je i da kod Horvatinčića nije utvrđena sinkopa. "Nije utvrđeno da je doživio sinkopu. Najprije se opravdavao da mu je otkazao upravljački sustav, o čemu je poslao i priopćenje javnosti nakon nesreće. Od trenutna nesreće u pet je navrata zatečen u prekršaju prilikom vožnje automobila", dodala je tužiteljica Senečić.

Zatražila je da se Horvatinčić proglasi krivim i kao takvom se odredi kazna zatvora. Osim toga, za Horvatinčića je zatražila i zabranu upravljanja motornim vozilima.

"Mediji ga razapeli za ono što se svakodnevno događa"

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je da su Horvatinčića mediji razapeli kao ubojicu i kriminalca za ono što se svakodnevno događa. Dodao je i kako je brzina kojom je Horvatinčić plovio bila primjerena.

"Ni u kojem slučaju se ne radi o neizravnoj namjeri, postoje okolnosti koje isključuju kaznenu odgovornost", kazao je u završnim riječima Baica. "Nezahvalno je prebacivati odgovornost na poginulog, ali Sudsko vijeće mora uvažiti sve okolnosti. Njegovo skretanje udesno je dovelo do sudara", dodao je Horvatinčićev odvjetnik. Rekao je i da je utvrđeno postojanje sinkope kod Horvatinčića.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je da, ako se optužba ne dokaže, optuženik se oslobađa. "Može svatko misliti što hoće, ali mi nismo u birtiji, mi smo u sudnici", dodao je Miljević.

"Ovdje se sa sprdnjom govori o nalazima vještaka u sudskom postupku, ja to u 40 godina karijere nisam doživio", kazao je. "Talijanski državljani nisu krivi, ne mogu ni biti jer su poginuli, ali nalaz vještaka govori da je njihov manevar uzrok nesreće", pojasnio je u završnoj riječi Miljević.

"Zgrožen sam izrečenim ovdje danas"

Na sudu je govorio i sam Tomislav Horvatinčić. "Prema djeci želim iskazati suosjećanje i tugu u mojem srcu. Ja ne mogu opisati riječima koliko se to reflektiralo na mene svih osam godina", kazao je.

"Zgrožen sam nekim danas izrečenim stvarima. Mene se stigmatizira kao okrutnog ubojicu koji se vozi po moru i ubija ljude. Nikad mediji nisu prenijeli što je rekla moja obrana. Kao da se sinkopa može naručiti na jukebox pa se mogu osloboditi krivnje", kazao je Horvatinčić.

"Možda sam trebao naručiti rak kostiju i kemoterapiju. U 4500 konstruiranih medijskih naslova o krivnji, možda sam naručio rak želuca. Za mnom su se crijeva vukla dok sam dolazio na raspravu. Za mene presumpcija nevinosti ne vrijedi, ja sam osuđen već na moru. Želim doći na svaki način u kontakt s djecom da me osjete kao čovjeka. Uvjeren sam da će reći kako 'Tomo nije čovjek kakav se stigmatizira u medijima'. Molim se Bogu svaki dan da me ljudi pamte po dobrome. Nakon ovoga čekaju me dvije teške operacije", kazao je Horvatinčić.

Optužio novinare da imaju 'kompletnu konstrukciju'

Horvatinčić se na izlasku sa suđenja obratio novinarima: "Novinari imaju kompletnu konstrukciju u svojim medijima i u svojim glavama. O istini vrlo malo znaju. Ne želim govoriti o uplati na račun djece poginulih. Ostajem na liniji pomaganja do kraja života. No, o tome ne želim govoriti. Želim izraziti jedno veliko suosjećanje prema djeci i rodbini poginulih. Bit ću na liniji pomaganja i moj je cilj da se sastanem s djecom. Pišem im pisma i nadam se da će shvatiti kako nisam takav kakvim me novinari prikazuju". Od presude očekuje da ne bude pod utjecajem medijskih natpisa.

Odvjetnik djece poginulih nautičara Ognjen Frangeš nakon parnice kazao je da djeca poginulog talijanskog bračnog para očekuju da Horvatinčić bude osuđen.

Podsjetimo, na Općinskom sudu u Šibeniku pri kraju je treće suđenje poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. u kojoj je je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Horvatinčić je tada na njihovu jedrilicu naletio gliserom u akvatoriju Šibenika.

Aktualno Policija objavila detalje sudara BMW-a i Audija u Dubravi, evo što se dogodilo Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Prometna nesreća (Dnevnik.hr) +0 Prometna nesreća (Dnevnik.hr) Crna kronika Policija objavila detalje sudara BMW-a i Audija u Dubravi, evo što se dogodilo 1/5 >>

Aktualno Do tvrtke za samo 15 minuta i bez javnog bilježnika? Vlada uvodi novu e-uslugu za poduzetnike +0 Ilustracija: GettyImages Hrvatska Do tvrtke za samo 15 minuta i bez javnog bilježnika? Vlada uvodi novu e-uslugu za poduzetnike 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene