Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od utorka

Ministar Ćorić najavio niže cijene goriva: "Vjerujem da će ovaj tjedan donijeti zadovoljstvo svima"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministrica turizma Nikolina Brnjac i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić sadili su jutros stabla u Maksimiru.

"Svima želim da im kalendarski prvi dan proljeća bude lijep i ugodan. I svjetski dan šuma", poželio je Zagrepčanima Tomislav Tomašević, nakon sadnje stabala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA DNEVNIK.HR Trebaju li građani i časne Boga moliti da im računi za plin budu manji? Oglasio se Holding Tomislav Ćorić UDAR NA GRAĐANE Ćorić udario na Tomaševića: ''Nedopustivo je da vrtić, pučka kuhinja ili bilo tko dobije četiri puta veći račun''

Naglasio je kako je trećina Zagreba pod šumom, a cilj je dodatno povećati broj drveća u gradu. Tomašević je, dan prije 2. obljetnice od zagrebačkog potresa, rekao da nije zadovoljan obnovom.

Smatra da je Grad napravio sve što je mogao, ali da obnova nije u njihovoj ingerenciji. Grad je, kaže, osigurao sredstva za obnovu privatnih kuća.

I Tomislav Ćorić je svima čestitao Dan šuma, rekavši kako je  "svako novo stablo jedna mala pobjeda i povratak čovjeka prirodi". Obećao je će Ministarstvo gospodarstva, zajedno s jedinicama lokalnih samouprava, dovedu šume u urbana područja. 

Nije mogao izbjeći pitanja o cijenama energenata ni kakve će biti nove cijene goriva. 

"Puno niže nego prošlog tjedan. Vjerujem da će ovaj tjedan donijeti zadovoljstvo svima. Mjere Vlade, ali i kretanje na mediteranskom tržištu učinile su to da uz smanjenje trošarina i ograničenje marži i ukidanje zelene naknade, goriva od sutra pojeftinjuju. Očekujemo cijenu dizela nešto malo iznad 12 kuna, benzina ispod 12 kuna, a plavog dizela iznad osam kuna", najavio je ministar. 

Plin iz Jadrana

"Očekujemo da će ovaj strašni sukob u Ukrajini čim prije smiriti, to bi donijelodobro istoku Europe, a onda naravno i svima ostalima u kontekstu cijene energenata", dodao je. 

"Na sjevernom Jadranu se plin eksploatira desetljećima. Veseli da su naše aktivnosti tijekom proteklih godina, natječaji za eksploataciju ugljikovodika, onda i aktivnosti pojedinih kompanija urodili plodom i mi ćemo u narednom razdoblju imati povećanje eksploatacije ugljikovodika. To će donijetiti 30-ak posto rasta. Povećat će se i razina samodostatnosti. Količine koje ćemo imati u jednom trnutku će ići prema 40 posto našoh potreba", smatra. 

Objašnjava da zemljama poput Hrvatske ne trebaju dvije rafinerije, osobito ako ne posluju optimalno. 

"Sav plin koji se eksploatira na poljima Ine, ostaje u Hrvatskoj", dodaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene