Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dogovara sastanke

Tomašević o obnovi: "Grad Zagreb do sada jest napravio neke stvari, ali mislim da nije dovoljno. Ubrzat ćemo i statičke preglede i iskoristiti ljudske kapacitete koje imamo"

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u subotu je izjavio da se čuo s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem te da se nada kako će će se naći krajem idućeg tjedna i vidjeti iz njihove perspektive kako Grad može pomoći, posebice kad je riječ o ispunjavanju zahtjeva i uklanjanju objekata.

"Kad se donosio Zakon upozoravali smo da bi bilo dobro da se to zapravo radi unutar jedne institucije, međutim što je, tu je. Mi ćemo u tom smislu kao Grad Zagreb biti partner i Ministarstvu i Fondu", rekao je Tomašević na pitanje novinara kako komentira što obnova još uvijek čeka, a "igra se gluhog telefona" jer je Vanđelić prozvao Ministarstvo da presporo ide obrada zahtjeva i da treba izmijeniti podzakonske akte, te premijera Andreja Plenkovića da ga više ne zove na sjednicu Vlade kad se razgovara o obnovi, nakon što je odbio poziv da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Zatvaranje Jakuševca VIDEO Tomašević otkrio kada će otvoriti Centar za gospodarenje otpadom u Resniku: "Nećemo nikoga čekati" Automobil zastupnika Gordana Marasa Parkiranje na zelenoj površini Maras napao Tomaševića zbog parkirne kazne: "Bolje bi im bilo da slikaju smeće po ulici"

Na pitanje pati li obnova Grada zato što je Vanđelić odbio biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Tomašević je rekao da će oni kao Grad Zagreb biti partner i Fondu i Ministarstvu.

"Volio bih da nekako nađemo zajednički jezik, sva tri partnera, da na što bolji način funkcioniramo jer bez Fonda i bez Ministarstva, a i bez Grada Zagreba zapravo do ubrzanja, odnosno ajmo reći početka obnove, neće doći. Tako da u tom smislu kažem - imat ćemo sastanak i s Ministarstvom i s Fondom. Vjerujem da ćemo onda nakon toga imati i zajednički sastanak i da ćemo vidjeti gdje su konkretni problemi u realizaciji, gdje su problemi u financijama i gdje su problemi, ako ih ima, u regulaciji, odnosno u zakonodavnom okviru, u pravilnicima, i vjerujem da ćemo to početi konačno rješavati", poručio je Tomašević.

Podsjetio je da u utorak imaju sastanak s Ministarstvom graditeljstva te rekao da je tu dosta otvorenih pitanja, od građevinskog otpada, od same procedure.

"Dosad Grad Zagreb mislim da nije dovoljno bio dobar partner, ali od sada će biti", poručio je.

"Grad Zagreb do sada mislim da jest napravio neke stvari na obnovi, ali mislim da nije dovoljno i u tom smislu ćemo ubrzati i statičke preglede i doista iskoristiti ljudske kapacitete koje imamo da pomognemo u ispunjavanju zahtjeva. Tako da, što se nas tiče, mi ćemo biti maksimalno dobar partner i Fondu i Ministarstvu, a vidjet ćemo onda isto tako u razgovorima s njima gdje sve dolazi do problema u samoj provedbi", poručio je gradonačelnik Tomašević.

Na pitanje hoće li uopće imati s kim koalirati u SDP-u s obzirom na raspad u zagrebačkoj organizaciji, Tomašević je rekao da razgovori sa SDP-om idu dobro.

"Sad ove neke situacije koje se dešavaju unutar SDP-a ja naravno nikad ne komentiram, nikad se ne bavim bilo kakvim unutarstranačkim odnosima jer to sve je stvar stranaka da same riješe sa sobom. Međutim, što se tiče razgovora koje vodim sa SDP-om mogu reći da idu u dobrom smjeru i zapravo će ubrzo i završiti tako da ćemo, vjerujem, uspješno konstituirati Gradsku skupštinu 17. lipnja", poručio je gradonačelnik Tomašević.

Upitan hoće li se povući odluka o dozvoli organiziranog gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva na Trgu bana Jelačića gradonačelnik Tomašević je rekao da se ta odluka neće povući te da koliko zna, "Fan zona" ostaje na Trgu.

"Ostaje odluka, koliko znam, o okupljanju 100 ljudi, znači mi kao Grad Zagreb moramo slijediti upute Nacionalnog stožera. Ja i dalje pozivam građane svakom prilikom da se što više cijepe", istaknuo je.

Kaže da vide pad opadanja u trendu zainteresiranih za cijepljenje u zadnjih desetak dana i misli da to nije dobro.

"Dobra je epidemiološka slika, ali ona se vrlo brzo može promijeniti, tako da bih volio da se što više građana i dalje cijepi što je najbolji način zapravo da se i vratimo u nekakvu normalu i da nemamo više nikakve epidemiološke mjere, odnosno da se one u što većoj mjeri mogu ublažiti. Nadam se da će doći do što više cijepljenja i da će se onda lagano te epidemiološke mjere što više ublažavati", istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Na pitanje hoće li nešto poduzeti u vezi zahtjeva udruga za zaštitu životinja koje traže reformu veterinarske inspekcije kako bi se strože kažnjavali zlostavljači životinja, Tomašević je rekao da je s tim upoznat, te da će se sastati s udrugama za zaštitu životinja i vidjeti na koji način mogu unaprijediti položaj i prava životinja u Gradu Zagrebu.

"U svakom slučaju uvijek smo otvoreni za unaprjeđenje prava životinja u ovom gradu", poručio je gradonačelnik Tomašević u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje je sudjelovao na proslavi 96. rođendana ZOO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene