Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezakonite pozajmice agrokoru

Todorić šuti o novoj istrazi protiv njega i sina Ivana, ostali osumnjičeni iznijeli obranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novoj istrazi u slučaju Agrokor okrivljen je opet Ivica Todorić i njegov sin Ivan koje tužiteljstvo tereti 2016. godine potaknuli suosumnjičene šefove investicijskog fonda Nexus za pozajmicu Agrokoru od 117 i pol milijuna kuna. Oni su, kako se sumnja, to i učinili mimo zakona te bez znanja ulagatelja među kojima je i HBOR.

U pozajmici Nexusa Agrokoru državno odvjetništvo vidi kaznena djela protiv gospodarstva. Navode da je 70 milijuna vraćeno "dok je u preostalom nevraćenom dijelu od 47,5 milijuna kuna dioničkom društvu pribavljena nepripadna materijalna dobit, a za ulagatelje, čiji novac nije uložen sukladno zakonu, pravilima fonda i citiranim odlukama i ugovorima, nastupila je šteta". 

Pročitajte i ovo Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor Slika nije dostupna AFERA AGROKOR Prespavali u pritvoru: 12 osumnjičenih na ispitivanju, prvi na redu Galić i Canjuga

Novac je bio namijenjen ulaganju u tvrtku Zagreb montaža. Osumnjičeni šefovi Nexusa, tvrdi tužiteljstvo, pozajmicu nisu prikazali u poslovnom izvješću. Među ulagateljima je i Konzum, ali i HBOR.

"Poduzimamo sve što trebamo poduzeti da zaštitimo imovinske pravne odnose kako HBOR-a tako i Republiku Hrvatsku koju zastupamo u ovom poslu", kaže Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Iz Zagreb montaže poručuju da je ostalo nenaplaćenih 40 milijuna kuna potraživanja od Agrokora. Iz Nexusa pak da bi se sporne pozajmice prije Lex Agrokora smatrale dobrim poslovnim potezom. Šefovi fonda Marko Lesić i Krešimir Ružđak porekli su krivnju.

"Naš branjenik je ispitan. Nije zasad iznosio obranu, porekao je odlučno kaznena djela koja mu se stavljaju na teret", rekao je Nikša Stančić-Rokotov, odvjetnik Marka Lesića.

Tomislav Grahovac, Ružđakov odvjetnik, smatra da nije bilo ništa nelegalno u njegovom poslovanju. "U konkretnom slučaju mi ne vidimo razlog da bi on na bilo koji način snosio nekakvu odgovornost. Sve što je rađeno, rađeno je u skladu sa zakonom", kaže Grahovac.

Obrana Ivice Todorića o novoj istrazi ne želi govoriti. Iako je i danas objavio blog, na istragu se ne osvrće ni sam Todorić.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je ranije izjavljivao kako će u slučaju nove istrage protiv Todorića tražiti dodatni zahtjev za izručenjem.

Ivan Todorić nije dostupan tužiteljstvu, no njegova odvjetnica Jasna Novak kaže nam da će se kao i prvi put na poziv i odazvati. Poručuje nam da je ovime Državno odvjetništvo odstupilo od svoje uobičajene prakse. Kaže i da je veći dio novca vraćen, a da su za ostatak postojali kolaterali kao osiguranje duga, i da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Iz Hanfe podsjećaju da su proveli dodatni nadzor u Agrokoru, pa i ulaganja fonda Nexus, ali da podatke iz nadzora ne mogu otkriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene