Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za smrt talijanskog para

Tomo Horvatinčić oslobođen svih optužbi: "Pokušat ću što prije dogovoriti sastanak s obiteljima poginulih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomo Horvatinčić je na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen svih optužbi. Horvatinčiću se sudilo da je 2011. godine gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francesca i Marinelle Salpietro.

Tomislav Horvatinčić oslobođen je svih optužbi na ponovljenom suđenju u Šibeniku. 

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća

"Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz Članka 272. Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu“, obrazložila je presudu sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe.

"Sud je prihvatio obranu Horvatinčića pogotovo u onom dijelu da je utužene prigode doživio sinkopu, dakle gubitak svijesti, ali i onaj dio obrane da su utužene prigode bili dobri uvjeti za plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra, da je primijetio jedrilicu sada oštećenih pokojnika te da on, kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanju činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići. Upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja, na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara, daje u činjenici da je na kratko bio bez svijesti", obrazložila je Šupe.

Na presudu nezadovoljna stranka ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Županijski sud. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti na presudu.

Veljko Miljević, jedan od Horvatinčićevih odvjetnika, nakon izricanja presude novinarima je rekao da je sud dosljedno primijenio načela in dubio pro reo (u dvojbi za optuženog), odnosno da se u slučaju dvojbe presuđuje u korist optuženog. "To zahtijeva Ustav, presumpcija nevinosti. U dokaznoj situaciji kada nije dokazano ono što mu se stavlja na teret, mora ga se osloboditi. Ako baš hoćete, domovina tog pravila je Italija", rekao je Miljević, dodajući da od DORH-a očekuje kvalitetnu žalbu. 

Horvatinčić: Pokušat ću što prije dogovoriti sastanak s obiteljima poginulih

Horvatinčić je novinarima nakon izricanja presude ponovo "izrazio sućut obitelji poginulih".

"Rekao sam i prije prve presude da ću pokušati što prije dogovoriti sastanak s obiteljima poginulih i da pokušamo ublažiti ovu tešku nesreću u kojoj sam i sam sudjelovao, a isto tako već sedmu godinu nosim i psihičke i zdravstvene tragove od ove velike nesreće. Još jednom sućut, žaljenje i da pokušamo na bilo koji način ublažiti ovu tešku tragediju", rekao je Horvatinčić, dodajući da na to neće utjecati ishod žalbenog postupka.

"Već sada moji odvjetnici i sam pokušat ću dovesti za stol obitelj poginulih da pokušamo ublažiti ovu nesreću koliko se to da uopće ublažiti", rekao je Horvatinčić. 

Na pitanje novinara zbog čega onda obitelj stradalih tvrdi da im nije ponudio ništa, Horvatinčić više nije htio odgovarati. "Vrijeme je za ozbiljna pitanja, molio bih vas da se obratite mojim branjenicima", pokazavši na svoje odvjetnike.

Nesreća u kolovozu 2011. godine

Horvatinčić je bio optužen da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro.

Pravorijek mu je pročitala Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more, gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

Zanimljivo, stravičnu nesreću isti je dan, 16. kolovoza 2011., godine komentirao i sam Tomislav Horvatinčić. I to na posve suprotan način onome čime se tijekom oba suđenja branio. Priopćenjem za javnost tada je Horvatinčić naveo da je upravljački sustav njegova broda otkazao te da njime nije mogao upravljati niti skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

"Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje", napisao je u tadašnjem priopćenju Horvatinčić. (Hina/Ma.B./S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene