Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Imam obvezu djelovanja"

Tko je Iva Anzulović, žena koja je danas na Banske dvore bacila kantu fekalija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iva Anzulović slobodna je novinarka koja je ispred zgrade Vlade bacila punu kantu izmeta, nakon čega ju je legitimirao policajac i uveo u zgradu Vlade. Tijekom svega nosila je majicu s fotografijom Siniše Glavaševića, vukovarskog novinara ubijenog 1991. godine, ispod koje stoji natpis ''Optužujem vas, gospodo''.

Novinarka Iva Anzulović još je krajem srpnja ove godine najavljivala da će se poslužiti izmetom kako bi ukazala, kako tvrdi, na "nezakonitosti koje ova institucija čini protiv građana Republike Hrvatske"", aludirajući na rad DORH-a u sporu protiv Georga Gavrilovića.

Pročitajte i ovo Dragutin Hedl i Hrvoje Zovko zakon opasnih namjera HND o Vladinu uvođenju novog kaznenog djela: "To je najveći čin agresije na novinarsku profesiju i na javni interes" Hrvoje Zovko i Maja Sever Oštre kritike HND i SNH osudili premijerov napad na N1: ''Plenković se ponaša kao Vučić''

Podsjećamo, Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, 26. srpnja donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".

Nekoliko dana nakon toga Anzulović je sazvala konferenciju za novinare na koju je planirala doći potpuno naga te je najavila da će "izliti 27 litara psećeg izmeta pred ulazom u zgradu DORH-a", aludirajući na to da je DORH posjedovao dokaze o kriminalnoj pozadini stjecanja vlasništva mesne industrije. Također je najavila da će se potom predati policiji te odslužiti predviđenu kaznu zatvora.

Međutim, umjesto konferencije koju je iščekivao veliki broj predstavnika medija te bivši radnici "Gavrilovića", Anzulović je komentirala reakciju medija na njezinu najavu: "Izražavam veliko zadovoljstvo da je moje nago tijelo izazvalo tako veliku pozornost medija koji istu trebaju usmjeriti na pravu 'zvijezdu' – Borisa Koketija."

Novi list izvještava da je Anzulović potom dodala: "Od 2013. godine, a prije početka arbitražnog procesa, sazvala sam dvije konferencije za medije kako bih predočila dokaze o tome kako je Koketi od 1995. godine upleten u kriminal oduzimanja imovine općinama te njihove prodaje." Također je dodala da se na objema konferencijama nitko nije pojavio.

Obrušila se i na HND te prikupljala potpise za Pantovčak

Kako bi ukazala na slučaj Gavrilović, Anzulović je 2017. organizirala novinarsku turneju naziva "Znate li priču o Gavriloviću?". Povod za organiziranje turneje objasnila je u intervjuu za Objektivno.hr: "Divim se kolegama koji su istražili i objavili brojne afere, ali nakon 25 godina nemamo ništa: nitko nije u zatvoru, novac nam je i dalje na računima po svijetu, a mi imamo više od 60.000 djece koja su svakog dana gladna."

Potom je dodala: "Osjetila sam glad i sama, i sama sam majka, ali i novinarka pa kada imam privilegiju da znam što znam, imam obvezu i odgovornost djelovanja, je li tako?"

Međutim, Anzulović je u istom intervjuu objasnila da se ne divi svim kolegama. Kako tvrdi, učlanila se u Hrvatsko novinarsko društvo kako bi shvatila zašto "i u tim vodama… ništa ne funkcionira". Zaključila je da je razlog tome "vatromet taštine, svi su najpametniji i svi sve znaju najbolje" te dodala da "u HND-u rijetki vide kritiku kao dobronamjernu podršku lišenu osude".

Taj intervju nije bio prvi put da se Anzulović obrušila na HND. Naime, povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija 2014. godine, Anzulović je prozvala vodstvo HND-a, Sindikata novinara Hrvatske, i ostale medije jer su, kako je rekla, krivi zato što istina ne dolazi do javnosti.

 

Iako je promjene u društvo uglavnom pokušavala uvesti kao novinarka i aktivistica, Anzulović se 2014. godine pokušala okušati i u politici. Naime, kako izvještava 24sata, tada je počela skupljati potpise za kandidaturu za predsjednicu.

 

"Dinko Cvitan ne radi ništa! Dok smo 90-ih ratovali, neki su krali. Korupcija se uvukla u svaki segment društva. Ne mogu to mirno gledati, neću da me sin sutra pita: 'Mama, zakaj nisi ništa učinila, a sve si znala?'", tom je prilikom objasnila te dodala da iza nje ne stoji nitko osim prijatelja koji će joj pomagati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene