Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajemo što se može dogoditi

Hoće li se slučaj švicarac prelomiti preko leđa građana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku su iz Bruxellesa ukorili. Europski birokrati kažu da Vlada nije smjela sav teret konverzije prebaciti na samo jednu stranu u postupku, točnije - banke. Doznajemo, što se može dogoditi, koliko bi Hrvatska mogla platiti kaznu i hoće li se sve prebaciti na leđa klijenata.

Tko će odgovarati za konverziju kredita u švicarskim francima u kune ili eure?

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa"

Tek što je odahnuo s manjom ratom kredita, stigla mu je vijest iz Bruxellesa da konverzija nije bila fer. Bruxellesu se ne sviđa što su trošak konverzije iz franka u euro platile isključivo banke. Ivan, ipak, ne strahuje da će se spor prelomiti preko leđa klijenata.

'Apsolutno ne, neka postupi po zakonima Europske komisije i hrvatskim zakonima i to će nam bit najbolja antirecesijska mjera', kazao je Ivan.

Ivana i još 60-ak tisuća korisnika kredita u švicarcima tješe i lijevi i desni. Trošak konverzije banke su platile oko milijardu eura, no niti cent, uvjeravaju opet političari u kampanji, neće platiti građani.

'Da vidimo što to znači da banke nisu trebale snosit sav trošak. Kolko su trebale 95 posto, možemo o tome razgovarat, 90 posto ali to je to. Mi smo demokratski izabrana vlast, a ono tamo su masno plaćeni birokrati i oni također moraju vodit računa o tome da ne pretjeruju, da previše ne zauzimaju stranu silnika', kazao je čelnik SDP-a, Zoran Milanović.

Bivši ministar, i sam korisnik kredita u švicarcima, danas nije želio pred kamere. U HDZ-u, koji je također glasovao za zakon, oprezni u komentarima.

'Ovaj Zakon donesen je na brzinu. Zbog toga smo dobronamjerno upozoravali na neke njegove manjkavosti upravo kako bi se izbjegli ovakvi repovi', rekao je Tomislav Ćorić iz HDZ-a.

'Na manje jednostranim odlukama, mislim da bi konačno rješenje bilo bolje ali ne bi bilo dobro da u konačnici, usljed sudskih tužbi eventualno, čitav teret padne na državni proračun', kazao je kandidat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković.

Do takvog scenarija je duga birokratska procedura. Sada teku dva mjeseca za Hrvatski odgovor Komisiji. Ako Komisija ne bude zadovoljna hrvatskim odgovorom, u drugom koraku će poslati Vladi službeni zahtjev da uskladi zakon s europskim pravom i objasniti zašto smatra da se krše zakoni unije. Hrvatska zatim ima još 2 mjeseca za postupanje po zahtjevu Komisije.

Ako Hrvatska ne posluša Komisiju slučaj se šalje na Europski sud pravde. Suđenja traju oko dvije godine, a sud može presuditi protiv Hrvatske i narediti usklađivanje zakona o konverziji s europskim pravom.

Kada bi Hrvatska odbila poštovati i odluku Suda, Komisija bi slučaj ponovno vratila na sud i tražila da se Hrvatskoj odredi novčana kazna.

Novčana kazna za Hrvatsku iznosi 722 eura za svaki dan kršenja europskog zakona. Za jednu godinu kazna bi se popela do 260 tisuća eura.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene