Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV saznaje

Hoće li Kolindu Grabar-Kitarović zbog Dragana Lozančića ispitati DORH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani predsjednik Zoran Milanović privodi kraju listu potencijalnih savjetnika koji će mu pomagati na Pantovčaku. Na njoj je navodno i Dragan Lozančić. Šef saborskog odbora Ranko Ostojić, kako doznaje Dnevnik Nove TV, od Državnog odvjetništva traži da, zbog teških optužbi na račun Lozančića, ispitaju i samu Kolindu Grabar-Kitarović.

Polako se završava križaljka potencijalnih savjetnika izabranog predsjednika Zorana Milanovića. Kako Dnevnik Nove TV doznaje, Julije Domac, čelnik regionalne energetske agencije, kandidat je za savjetnika za klimu i energetiku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, razmatra se za savjetnicu za obrazovanje. Riječ je o područjima za koje bivša predsjednica nije imala savjetnika.

Umirovljeni general Marijan Mareković trebao bi postati savjetnik za branitelje. Riječ je o bivšem ratnom zapovjedniku Tigrova.

Za načelnika Glavnog stožera imanovat će viceadmirala Roberta Hranja.

Nekadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić trebao bi postati savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Još se traže imena za vanjsku politiku i kulturu. Savjetnika za društvene djelatnosti Zoran Milanović ne planira imati.

A po želji predsjednika, uz Josipu Lisac koja će pjevati himnu, inauguraciju će, kako doznajemo, zatvoriti klapa Sveti Juraj s pjesmom Vice Vukova Tvoja zemlja.

Prijepori oko Lozančića

"To mogu reći pred povjerenstvom. Procesi koji su vodili ka izborima 2015 godine. Nije ispoštivao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za RH već je to zavlačio mjesecima", rekla je o smjeni Lozančića Kolinda Grabar-Kitarović na sučeljavanju na Novoj TV uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. 

Zbog tih riječi Kolinde Grabar-Kitarović šef saborskog odbora Ranko Ostojić tražio je od Državnog odvjetništva da odgovore postoje li protiv Lozančića kaznene prijave i jesu li pokrenuli izvide.

"Dobili smo odgovor od DORH-a da oni nisu pokrenuli postupak, da nisu smatrali da je ta izjava dovoljna za izvide. Međutim, ja kao predsjednik Odbora poslao sam dopunsko pitanje da mi odgovore kako se može dogoditi da netko tako nekoga optuži, da iznese takve informacije o čelniku SOA-e koje je rezultirala i njegovom smjenom, a da DORH ne poduzme ništa", rekao je Ranko Ostojić. 

Stoga, Ostojić od Državnog odvjetništva očekuje da na ovome ne stanu.

"Oni mogu pozvati gospođu Grabar-Kitarović da objasni što je pod tim mislila pa neka oni dalje razriješe i utvrde postoji li osnovana sumnja i je li ona govorila istinu ili ne", govori Ostojić. 

Razlog smjene i dalje tajna

Hoće li je pozvati, Državno odvjetništvo ne otkriva. A dalje je i tajna zašto je Lozančić uopće smijenjen. Predsjednica je prvo tvrdila da se ogriješio o zakon. A onda je godinu dana poslije otkrila da tu ima još nešto.

"Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića, apsolutno nema nikakve veze ni s kakvim večerama, niti s kontaktima s gospodinom Mamićem, ali da, on je mene mogao i morao prije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama", rekla je Grabar-Kitarović u studenom 2017. 

Tihomir Orešković odugovlačio je sa smjenom. Nije pristao na kandidata kojeg je gurao Tomislav Karamarko. A Most, koji je bio na vlasti, nakon smjene nije dozvolio da prvi obavještajac završi na ulici. Sada, tvrdi Nikola Grmoja, njegov slučaj treba rasvijetliti.

"Naravno da ako netko postaje savjetnik novog predsjednika da bi trebalo sve oko njega rasvijetliti. Te optužbe koje je predsjednica iznijela u kampanji, da vidimo ima li tu ikakvog temelja ili je to bilo samo za potrebe kampanje", misli Grmoja.  

Bivši šef SOA-e danas je savjetnik potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću.

"Gospodin Lozančić i ja smo surađivali dok sam bio ministar obrane, u to vrijeme sam ga predložio za ravnatelja u ministarstvo. Suradnja i tada i sada u MUP-u je bila vrlo korektna i vrlo profesionalna", rekao je Božinović, a na pitanje je li imao dilemu primiti ga kao suradnika, odgovara: "Ja o tome niti sam što znao, niti mi je itko išta na tu temu kazao, niti napisao".

Državna uprava za zaštitu i spašavanje integrirana je pod MUP. Samim time i Dragan Lozančić, koji će karijeru, kako se čini, nastaviti kao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike. Sam Lozančić o svemu šuti. Kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene