Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će to hladna zima

Ovakvih ljudi je u Hrvatskoj na tisuće. I ovo je njihova priča! ''Nećemo imati za ogrijev ni do kraja studenog''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi nemaju ni 280 kuna koliko stoji prostorni metar drva za ogrjev. Posebno teško je u Osječko-baranjskoj županiji gdje je broj siromašnih sve veći. Iako je županija za njih izdvojila gotovo 6 milijuna kuna, pomoć neće biti dostatna za cijelu zimu.

S dobivenim novcem za ogrjev neki će lakše prebroditi zimu. ''Možemo kupiti tri metra drva za 950 kuna, tri metra tvrdih drva, pa to traje mjesec i pol, najviše dva'', kaže Živan Sukić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Grijanje na struju (Foto: Dnevnik.hr) Energetsko siromaštvo Svaki četvrti umirovljenik na rubu je siromaštva, a poskupljuje grijanje: "Obučem se toplije, grijem samo jednu prostoriju"

U trošnoj kući, sa sedmogodišnjim sinom, bit će i hladnih noći. ''Vatra se ugasi, ali pokrijemo se i što da radimo, snalazimo se'', dodaje Sukić. U Općini Jagodnjak siromašno je više od 20 posto obitelji.

''Do sad na području općine je oko 120 obitelji, odnosno korisnika pomoći za ogrjev'', rekao je Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak.

Sukić pokušava izgraditi topliju kuću, no nema ni novca ni posla. ''Ja sam bio i po njivama, po šumi, nema gdje nisam bio, gdje god nešto ima ja se snađem, idem, tražim da radim, nije meni teško'', ističe on.

U Osječko-baranjskoj županiji potrebe za pomoći u ogrjevu sve su veće. ''Mi smo ove godine pripremili sredstva za oko 6000 korisnika. Prošle godine smo imali 5800 zahtjeva'', rekao je Željko Kraljičak, osječko baranjski župan.

Najteže je obiteljima s malom djecom. Devetogodišnji Adrian i njegova mlađa sestra desna su ruka svojim bolesnim roditeljima. ''Ja mami uzmem kolica i stavim drva u njih i odnesem pa stavljam pokraj peći'', kaže Adrian.

U domu gdje je bezbrižno djetinjstvo nepoznanica, barem će neko vrijeme biti toplo. No poklonjena drva - brzo će izgorjeti.

''Nećemo imati za ogrijev ni do kraja studenog''

Posjetili smo dom jedne obitelji koja će ovu zimu teško prebroditi. Magdalena Kobijak objasnila je kakva je situacija u njezinom domu u kojem živi sa suprugom i djecom.

Od 950 kuna koje su dobili za kupovinu ogrjeva, već je više od pola potrošeno, a Magdalena kaže da im to neće biti dovoljno ni za ogrjev do kraja studenog. ''Stvarno ne znam kako ćemo. Suprug i ja smo bolesni i stvarno ne znam kako ćemo se snaći'', rekla je Magdalena. Objašnjava da žive od socijalnih primanja i dječjeg doplatka.

''Moj suprug je od prvog do zadnjeg dana bio na prvoj crti bojišnice. Međutim, razbolio se. Kao branitelj nema nikakva prava. Ima 380 kuna socijalne pomoći. Obolio je, ima epilepsiju, kronični gastritis, ugrađen umjetni kuk, odstranjeno mu je pola kažiprsta. Jedno je vrijeme radio u građevini, ali ima epilepsiju i uhvatio ga je napadaj na gradilištu te su mu dali otkaz, jer s epilepsijom ne može raditi'', priča Magdalena.
Ona je radila kao sezonac, ali se i ona razboljela. ''Imam dva spontana pleumaktoresa iz plućne maramice'', kaže.

U kući imaju samo jedan luster, a u kupaonici nemaju struju. ''Imam jedan luster u kuhinji, a u sobama nemamo luster. Instalacija u kupaoni je otišla prije četiri godine i jednostavno nemamo novaca da je napravimo. Puno košta. Snalazimo se tako da iz mjeseca u mjesec u trgovini uzimamo na dug. Kad dobijem socijalnu pomoć i dječji doplatak, platim i onda nam opet ništa ne ostaje'', opisala je svoju situaciju.

U kući imaju i problema s vlagom. ''Jako je vlažna soba u kojoj boravimo djeca i ja, tako da je srednja kćer jako bolesna i ja, što se tiče pluća. Petero nas spava u jednoj sobi na dva kreveta i suprug sam spava u jednoj sobi'', rekla je Magdalena.

Na pitanje što im treba kaže da je najpotrebniji ogrjev, a djeci obuća za zimu. Dobro bi došao i usisavač jer metlom više ne može čistiti zbog plućne maramice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene