Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina nakon odlaska iz Vlade

Sve afere Ive Sanadera: Napokon je stigla prva pravomoćna presuda, a još mu se uvijek sudi za četiri velika slučaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina nakon što je podnio ostavku na mjesto premijera, Ivo Sanader dočekao je prvu pravomoćnu presudu te je u četvrtak zbog afere Planinska odveden u zagrebački Remetinec. Međutim, još mu se uvijek sudi za četiri velike afere. Bez obzira na njegov sadašnji položaj, Mislav Bago je rekao da se radi o jednoj od "najzanimljivijih i najmoćnijih političkih osoba".

Bivši premijer Ivo Sanader šokirao je Hrvatsku kada je prije 10 godina podnio ostavku: "Ja sam svoju dionicu odradio. Sad je vrijeme za druge. Hvala vam svima na suradnji", rekao je konferenciji za medije na kojoj je obznanio svoju ostavku.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Politička korupcija Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?

Godinu i pol kasnije pobjegao je u Austriju, ali je uhićen u blizini Salzburga. Istovremeno, u Zagrebu su istražitelji već radili punom parom i njegovu kuću u Kozarčevoj ulici nisu napustili praznih ruku.

U austrijskoj ćeliji je 222 dana proveo samo s malim televizorom, radiom, i bez mobitela. Nakon toga je, spektakularno i uz pratnju rotiriki, vraćen u Hrvatsku. U zatvoru je proveo više od tri godine te je na suđenja morao dolaziti iz zagrebačkog Remetinca.

Optužnice su se redale, a Sanader je uvjeravao da je žrtva politike i Državnog odvjetništva. Također je tvrdio da je Jadranka Kosor "najodgovornija za ovaj kazneni progon i za nezapamćeni skandal u Hrvatskoj".

Ona mu je odgovorila da su te optužbe "besmislice".

"Da bih ja mogla poslati bilo koga bilo kamo, a kamoli glavnog državnog odvjetnika", rekla je tijekom suđenja prije dvije godine.

Ostale afere Ive Sanadera

Slučaj INA-MOL na ponovljenom je postupku. Nekadašnji Sanaderov prijatelj, a kasnije krunski svjedok optužbe, Robert Ježić teško ga je teretio. Naime, tvrdio je da je polovica mita uplaćena na njegov račun te je obećao da će ga vratiti.

"Ja ću to učiniti u najkraćem mogućem roku, a to je nadulje 30 dana", rekao je Ježić na suđenju 2012. godine. Međutim, pet milijuna eura mita nikada nije uplatio u državni proračun.

Ivo Sanader oslobođen je za slučaj HEP-Dioki, ali je za slučaj HYPO nepravomoćno kažnjen s dvije i pol godine zatvora. Zbog afere FIMI MEDIA bivšem premijeru ponovno se sudi za izvlačenje novca iz državnih poduzeća u crne stranačke fondove.

Analiza Mislava Bage: "To je jedna od najzanimljivijih i najmoćnijih političkih osoba"

Mislav Bago je uživo u Dnevniku Nove TV komentirao Sanaderovo uhićenje te je rekao da smatra da Sanader više ne predstavlja teret za HDZ.

"Mislim da je ta priča odavno završila izbacivanjem Ive Sanadera iz HDZ-a. Ivo Sanader tada je odlučio svoju nevinost dokazivati na hrvatskim sudovima, a HDZ je krenuo svojim putem", rekao je Bago.

Dodao je da je Sanader jedna od najmoćnijih političkih osoba u posljednjih par desetljeća.

"HDZ je pod Sanaderom na parlamentarnim izborima osigurao dvije pobjede. To je jedna od najzanimljivijih – rekao bih i najmoćnijih – političkih osoba unutar HDZ-a, ali i na političkoj sceni", rekao je Bago.

Također je istaknuo da je ključna bila njegova prva parlamentarna pobjeda.

"Tada je Hrvatsku i HDZ okrenuo na taj put prema Europskoj uniji i NATO-u. Tada je bio spreman srušiti svaku prepreku. Sjetimo se kako je preko noći uklanjao ustaška obilježja, kako je riješio problem branitelja, a sve to s ciljem Europe i NATO-a", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene