Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI I ZBOG BOJKOTA KONZUMA

OPG-i tvrde da im Agrokor prijeti ovrhom: "Ovo bi mogao biti završni udar"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtke iz koncerna Agrokor malim OPG-ovima prijete ovrhom zbog neplaćenih računa iako im duguju 20 puta više, potvrdio je za Dnevnik Nove TV Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Gost u Dnevniku Nove TV bio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uskoro i novo ime agrokora U novu godinu s novim imenima: Evo kako će se sada zvati Agrokorove kompanije Slika nije dostupna Izvješće o poslovanju Operativna dobit Agrokora u deset mjeseci 1,7 milijardi kuna

Pojedine tvrtke iz koncerna Agrokor počele su slati prijeteća pisma malim OPG-ovima u kojima prijete ovrhom zbog neplaćenih računa.

To je apsolutno točna informacija. Tokom današnjeg dana kontaktiralo nas je jako mnogo OPG-a koji su zabrinuti zbog prijetnji koje su dobili od tvrtki iz koncerna Agrokor.

O kakvim dugovima se tu radi? Pretpostavljam da je u pitanju repromaterijal.

Tako je, to je dug za repromaterijal, za stočnu hranu i slično.

Agrokor dobavljačima dug nije platio već devet mjeseci. Kakav je omjer dugovanja?

Omjer dugovanja je 1:20. Mali OPG-i su Agrokoru dužni jednu kunu, a Agrokor njima 20 kuna. Društva iz koncerna Agrokor ne prihvaćaju neku vrstu kompenzacije za taj stari dug.

Dobavljači su u vjerovničkom vijeću. Zbog čega nisu reagirali i hoće li sad biti reakcije nakon ove informacije?

Mi se nadamo da hoće. Danas smo to na koordinaciji dobavljača upozorili članove vjerovničkog vijeća, nadamo se da će reagirati i stati u obranu malih OPG-ovaca. Ovo bi mogao biti završni udar kojeg će dobiti mali OPG-ovci.

Vratimo se na Promemoriju, zašto ne vjerujete lex Agrokoru i samom koncernu i ne želite je potpisati? Govorim o dobrom dijelu dobavljača.

Veliki dobavljači su dosta oprezni i boje se potpisati jer nigdje unutar Promemorije se ne spominje da će Agrokor platiti dug, već se boje da će kompletan dug ostati na njima nakon 31. svibnja.

Vladin povjerenik stalno ponavlja da je to Agrokorov dug i da će Agrokor taj dug podmiriti. Vjerujete li vi toj izjavi?

Vidjet ćemo.

Još jedna informacija za kraj, Agrokor je otkazao suradnju tvrtki Perfa-Bio, koja dostavlja svježa domaća jaja na hrvatsko tržište. Oni imaju puno kooperanata, mislite li da bi to moglo ugroziti tržište?

Po meni je to apsolutno nekorektno od povjerenika, Konzuma i svih ljudi koji su u to upleteni. Tvrtka Perfa-Bio je tražila samo dug koji im s pravom pripada. Oni su im otkazali suradnju i sad na policama umjesto hrvatskih, domaćih jaja imamo jaja iz Latvije. S druge strane, jako puno naših članova je zabrinuto, naime oni su kooperanti od Perfe-Bio i strahujemo da bi moglo doći do gašenja pedesetak OPG-a ukoliko se ovaj bojkot od strane Konzuma nastavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene