Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret drugom krugu

Politički analitičar o SDP-u: ''Oni su odustali od svojih starih dobrih veterana''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati prvog kruga izbora u SDP-u i službeno su potvrđeni. Davor Bernardić i Ranko Ostojić spremaju se za novu borbu.

Javno priklanjanje pojedinih organizacija taboru Davora Bernardića, kao i najava reorganizacije stranke, stvorila je napetost u SDP-ovim redovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krenule kalkulacije... 'Nadam se da će Bernardić, da kažem nogometnim žargonom, biti Kramarić, a ne netko tko je potratio talent' Slika nije dostupna Kandidati za predsjednika SDP-a u Dnevniku Nove TV Bernardić i Ostojić poslali poruku HDZ-u

Drugi je krug izbora pred njima, ali slika u SDP-u, smatra politički analitičar Tihomir Cipek, poprilično je jasna.

''Očito da je SDP stranka generacijske smjene, oni su s jedne strane generacijski odustali od svojih starih dobrih veterana. Nisu glasovali za Ranka Ostojića nego za gospodina Bernardića'', kazao je Cipek.

A tu je i potpora jakih organizacija. ''Ima podršku zagrebačke, riječke organizacije, i ova zagorska organizacija će podržati Bernardića, tako da mislim da je on zapravo sigurni pobjednik'', rekao je Cipek.

Požeško-slavonska organizacija neće pretrčavati. ''Ponajmanje da ćemo trčati u pretpostavljeni pobjednički šator, iako iz ovog kuta i ovog trenutka proizlazi da će kolega Bernardić biti predsjednik, a da će subota biti samo formalnost. No sačekajmo'', kaže Zdravko Ronko.

Siniša Hajdaš Dončić, čija je organizacija među prvima Miljenića zamijenila Bernardićem, objašnjava: ''Smatramo da je on u drugom krugu prihvatljivije rješenje, očekujem također od njega da ostavi više-manje stvari kakve su u klubu, i odbore i potpredsjednicu Sabora'', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

''Ja se samo nadam da će Davor Bernardić i ekipa oko njega, održati obećanje koje su dali, da će SDP voditi u kontekstu promjena u kontekstu okupljanja, osobno sam malo sumnjičav oko toga'', rekao je Vojko Obersnel.

Da čistki prvenstveno u saboru neće biti, uvjeravali su sinoć u našem Dnevniku obojica kandidata. ''Mijenjat ćemo način izričaja i vođenja politike. Ali nećemo mijenjati ljude na čelnim mjestima'', kaže Davor Bernardić, kandidat za predsjednika SDP-a.

''Za mene nema druge strane, to je sve SDP'', kazao je Ranko Ostojić, kandidat za predsjednika SDP-a. Prvi test za novog predsjednika stranke bit će lokalni izbori za pola godine.

''Predsjednik nacionalne stranke kao što je SDP mora biti kandidat za premijera, nikako za gradonačelnika'', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

''A nije dobro ni za njega ni za stranku da karijeru predsjednika stranke počinje porazom, izborni poraz mislim da je u Zagrebu neminovan'', zaključuje Cipek.

SDP će novog šefa odabrati idući vikend.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene