Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dom tek za dvije godine

HRVATSKI SVEUČILIŠNI GRAD BEZ DOMA Borba sa suludim oglasima: 'Stan od 17 metara četvornih 3700 kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik je sveučilišni grad bez studentskog doma. Dom će biti spreman za dvije godine, ali za oko 1000 studenata sada je život u Dubrovniku itekako kompliciran.

Za visoke se cijene zna, ali još je veći problem nemogućnost dugoročnog najma. Ispitni su rokovi, a sezona još traje. Problem je to za studente i njihov smještaj u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

'Smještena sam privatno i tri dana ću platiti 900 kuna. A od 1.10. plaćam 2000 kuna plus režije', rekla je Vanja Mlinar iz Vinkovaca. 

Osim što Dubrovnik uvjerljivo drži prvo mjesto u Hrvatskoj po cijeni nekretnina, studente muči i problem kratkoročnog iznamljivanja.

'Svake je godine panika kad završava ova akademska godina kako će riješiti ispite kad moraju otići. Onda ima svašta - i pregovaranja s profesorima da ih se pusti da ranije pišu i tako', rekao je Fran Nekvapil iz Kutine.

'Poznajem gazde pa je relativno OK, imamo dobre odnose pa ja mogu ostati koliko želim. No, dosta mojih kolega dobiju nogu odmah 1.6.', rekao je Davor Buklijaš iz Orebića.

Jer zarada je zarada, a samo u Dubrovniku privatni iznajmljivači drže nešto više od 19 tisuća kreveta. Jer kako rastu noćenja, rastu i kreveti.

'Imamo sada 17 posto više kreveta nego prošle godine, a imamo povećanje od 21 posto u noćenjima', kazao je Božo Burić, iznajmljivač iz Dubrovnika.

Nakon špice sezone zalome se i neki suludi oglasi. Prije nekoliko dana pojavio se stan od 17 metara četvornih za 500 eura, odnosno 3700 kuna. Prosječna cijena garsonijere u Dubrovniku je od 1500 do 2000 kuna.

'Cijene su, za ono što se nudi, apsolutno precijenjene i preskupe', smatra Dubravko Jakovljević iz Dubrovnika.

U studentskom centru, kažu, sezona je sve dulja pa je i stanova manje, ali tu su simbolične subvencije.

'Ministarstvo znanosti sufinancira s 200 kuna po osobi. 180 naših studenata lani je dobilo subvenciju od 200 kuna', rekla je Jadranka Pantovič iz Studentskog centra Dubrovnik.

Problem studentskog smještaja trebao bi se riješiti Studentskim domom za oko 500 studenata. No to će se još pričekati jer se otvaranje predviđa za akademsku godinu 2018./2019.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene