Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne reakcije

Teške optužbe: "Hrvatska je pokušala vrbovati vehabije da prenose oružje". BiH otvorila istragu, reagirala i SOA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nižu se brojne reakcije na optužbe iz BIH da je Hrvatska, odnosno SOA vrbovala vehabije da prenose oružje u BIH kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i kako bi se opravdale tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Priopćenjem su reagirali SOA i Tužiteljstvo BIH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužio je Hrvatsku, odnosno SOA-u da je pokušala vrbovati pripadnike selefijskog pokreta u BiH za krijumčarenje oružja u BIH.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Spominje se ime hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića, a cilj je, prema tvrdnjama, bio optužiti ih za prenošenje oružja i eksploziva na područje Zeničko-dobojskog kantona.

Dragan Mektić rekao je da je cilj te akcije bio i potvrditi navode hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji.

Na upit Nove TV, reagiralo je Tužiteljstvo BIH. Priopćili su kako će provjeriti sve navode objavljene u medijima te kako će sve osobe koje su izrekle ove tvrdnje biti ispitane. Do sada im ove tvrdnje, priopćili su, nisu prijavljene.

"Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH", naveli su u priopćenju.

Priopćenje SOA-e

Reagirala je i SOA.

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma prioritet je rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU-u i NATO-u, kao i cijele Europe.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH.

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere", istaknula je SOA u priopćenju.

Reakcije na tvrdnje ministra sigurnosti BIH

Mektićeve izjave komentirao je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Ističe kako se radi o konkretnim tvrdnjama, konkretnim imenima i konkretnim postupcima te da to treba argumentirano potvrditi ili demantirati.

"To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske jer je to jedinstven sigurnosni prostor. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem", napominje.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević optužbe smatra izuzetno ozbiljnima. "Ovo zahtijeva promptnu provjeru. Ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke.

Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netočno, brine me zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije", poručuje.

Ostojić: To nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić najavio je da će se o tom slučaju raspravljati na sjednici idućeg tjedna, kada će na dnevom redu imati izvješća svih sigurnosnih službi.

Ostojić je ocijenio kako nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. "Da sam na njegovu mjestu bilo bi uhićenih osoba koje su to napravile i bili bi izneseni dokazi o tome. Od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima, nego da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji", rekao je.

Dodao je kako ne može vjerovati da bi se u BiH naoružavale islamističke skupine.

Aktualno EKSKLUZIVNO Marica Vidaković za Dnevnik Nove TV o istrazi nad dobavljačima: "Apsolutno odbijam kvalifikacije o prikrivenom financiranju Agrokora" Sabina Tandara razgovarala je s Maricom Vidaković (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Sabina Tandara razgovarala je s Maricom Vidaković (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Tandara razgovarala je s Maricom Vidaković (Foto: DNEVNIK.hr) - 2 Hrvatska EKSKLUZIVNO Marica Vidaković za Dnevnik Nove TV o istrazi nad dobavljačima: "Apsolutno odbijam kvalifikacije o prikrivenom financiranju Agrokora" 1/2 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene