Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robert Hranj preuzeo dužnost

Milanović u MORH-u: "Migranti... moramo donijeti odluku o pravilima djelovanja vojske u neželjenoj situaciji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak je održana svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja. Primopredaji je prisustvovao predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Viceadmiral Hranj rođen je 1962. u Varaždinu, završio je Vojnu akademiju - smjer pomorstvo te u SAD-u Mornaričku ratnu školu. U Americi je bio i vojni izaslanik. Obnašao je i dužnost pročelnika Ureda za NATO u MORH-u. Bio je zapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku RM-a Petar Krešimir IV, a od 2009. do 2012. na dužnosti je zamjenika vojnog predstavnika za NATO u Bruxellesu. Zapovjednik HRM-a bio je od studenoga 2012. do siječnja 2015.

Predsjednik Zoran Milanović zahvalio se Šundovu na onome što je tijekom svojeg rada dao HV-u, a Hranju na onome što će tek dati vojsci.

"Za nekoliko mjeseci završava višegodišnja avantura SAD-a i nas u Afganistanu. Povlače se, a povlačimno se i mi. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, Ustav to jasno definira. HV se vraća iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se tek rasplamsavaju žarišta i tamo gdje se djeluje preventivno uvijek računajući na to što je naš interes. To nije sebičnost već zdrav razum", kazao je Milanović i dodao da ima ratova koji "nisu naši ratovi".

"Život je postao komforniji, s jedne strane, a s druge - isprazniji. Mi ne znamo koji su to izazovi i nevolje kojima ćemo se morati prilagoditi. Imali smo migrantski val, a to su, prije svega, ljudi. Možda ćemo opet morati reagirati u situaciji koju ne možemo predvidjeti. Koronavirus je globalna tema. Migranti... ja, Vlada, predsjednik Vlade, što prije sjesti i jasno donijeti odluku o tome koja su to pravila djelovanja HV-a u neželjenoj situaciji. To može samo ujedinjena politika, političke stranke i svi oni koji sudjeluju u tom procesu. U odgovoru na izazove oni koji dođu iza nas reći će - jesmo li ili nismo valjali", objasnio je Milanović.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je: "Da bi bila uspješna, svaka organizacija pa tako i Hrvatska vojska, treba imati uspješno vodstvo". Zahvalio se Šundovu na godinama i znanju koje je posvetio vojsci. "Siguran sam da vojska ostaje u dobrim rukama i zato čestitam viceadmiralu Hranju", dodao je i istaknuo kako je upravo Hranj u timu koji brine o nabavci višenamjenskih borbenih aviona i druge vojne opreme.

"Moramo voditi računa o zakonitosti postupanja, osiguranju spremnosti izvršenja zadaća HV-a i moramo brinuti o sigurnosti svakog pojedinca. Ne smije biti rutine, moramo procijeniti rizike, sigurnost svakog pojedinca nam je osobito važna", naveo je Krstičević i dodao da je potrebna nulta tolerancija za nevojničko ponašanje unutar HV-a. "Predložit ću predsjedniku vaše promaknuće u admirala Hrvatske vojske", poručio je Krstičević s govornice Hranju.

To imenovanje jedan je od prvih dogovora premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene