Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

U Lisninskom

Svečana akademija za 27. obljetnicu Oružanih snaga: ''Imamo razloga biti ponosni na hrvatsku vojsku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nešto poslije podneva, u nazočnosti državnog i vojnog vrha, počelo je svečano obilježavanje dvadeset i sedme obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske i Dana Oružanih snaga RH.

Na početku svečanosti Dan Oružanih snaga pripadnicima su čestitali načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

"S ponosom čestitam rođendan pobjedničkoj hrvatskoj vojsci", istaknuo je Krstičević obraćajući se okupljenom državnom i vojnom vrhu, ministrima, saborskim zastupnicima, obiteljima poginulih branitelja te ratnim zapovjednicima pobjedničke hrvatske vojske i policije, predvođenim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem.

"Imamo razloga biti ponosni na hrvatsku vojsku koja je u Domovinskom ratu ostvarila stoljetni san o slobodi hrvatskog naroda", rekao je Krstičević i dodao kako danas hrvatski vojnik, dočasnik i časnik zaslužuje uvjete života i rada kakvi i dolikuju pobjedničkoj vojsci.

Domovinski rat je početak i čvrst temelj hrvatske vojske, a kamen temeljac hrvatski branitelji, istaknuo je ministar te naglasio kako je danas u redovima hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici - ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima hrvatska vojska ima sjajnu budućnost.

Istaknuo je i kako je osobito ponosan na povijesnu odluku o nabavi novog višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barack od Izraela.

"U čast najsjajnijim i veličanstvenim operacijama Hrvatske vojske avioni će nosit imena F-16 C Oluja i F-16 D Bljesak", rekao je Krstičević.

Obnova borbenog zrakoplovstva, ustvrdio je, štiti hrvatski suverenitet te predstavlja snažan faktor odvraćanja, jača diplomatsku poziciju Hrvatske, ali i predstavlja priliku za hrvatsku obrambenu industriju i za cjelokupno gospodarstvo.

"Sigurnost i gospodarstvo, Hrvatska vojska i hrvatska vojna industrija u Hrvatskoj su partneri. Bez jake obrambene industrije nema ni jake hrvatske vojske!" poručio je Krstičević te istaknuo da je hrvatski vojnik postao brend, prepoznatljiv u svijetu.

Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti, suvereniteta, opstojnosti države i hrvatskog naroda, onaj važan dio zajednice na koju se hrvatski čovjek uvijek može osloniti!

"Izgrađujemo našu vojsku, ne zaboravljajući sve naše junake koji su započeli ovaj put – put pobjede i ponosa! Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata", poručio je Krstičević.

Načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov prisjetio se svih poginulih pripadnika vojske i policije, istaknuvši stalnu uspomenu na njihovu žrtvu koja nas, rekao je, obavezuju čuvati vrijednosti u koje su oni vjerovali.

Sudionicima akademije prigodno su se obratili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U prigodi 27. obljetnice Hrvatske vojske, promaknuto je 84 pripadnika Oružanih snaga, jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika.

U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika brigadni general Siniša Jurković.

Na svečanoj akademiji predsjednica Republike uručila je nagrade "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018." poručniku fregate Anti Joviću i skupnici Romani Sajn.

Uz predsjednika Vlade na akademiji su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kada su javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene