Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Lisninskom

Svečana akademija za 27. obljetnicu Oružanih snaga: ''Imamo razloga biti ponosni na hrvatsku vojsku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nešto poslije podneva, u nazočnosti državnog i vojnog vrha, počelo je svečano obilježavanje dvadeset i sedme obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske i Dana Oružanih snaga RH.

Na početku svečanosti Dan Oružanih snaga pripadnicima su čestitali načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

"S ponosom čestitam rođendan pobjedničkoj hrvatskoj vojsci", istaknuo je Krstičević obraćajući se okupljenom državnom i vojnom vrhu, ministrima, saborskim zastupnicima, obiteljima poginulih branitelja te ratnim zapovjednicima pobjedničke hrvatske vojske i policije, predvođenim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem.

"Imamo razloga biti ponosni na hrvatsku vojsku koja je u Domovinskom ratu ostvarila stoljetni san o slobodi hrvatskog naroda", rekao je Krstičević i dodao kako danas hrvatski vojnik, dočasnik i časnik zaslužuje uvjete života i rada kakvi i dolikuju pobjedničkoj vojsci.

Domovinski rat je početak i čvrst temelj hrvatske vojske, a kamen temeljac hrvatski branitelji, istaknuo je ministar te naglasio kako je danas u redovima hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici - ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima hrvatska vojska ima sjajnu budućnost.

Istaknuo je i kako je osobito ponosan na povijesnu odluku o nabavi novog višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barack od Izraela.

"U čast najsjajnijim i veličanstvenim operacijama Hrvatske vojske avioni će nosit imena F-16 C Oluja i F-16 D Bljesak", rekao je Krstičević.

Obnova borbenog zrakoplovstva, ustvrdio je, štiti hrvatski suverenitet te predstavlja snažan faktor odvraćanja, jača diplomatsku poziciju Hrvatske, ali i predstavlja priliku za hrvatsku obrambenu industriju i za cjelokupno gospodarstvo.

"Sigurnost i gospodarstvo, Hrvatska vojska i hrvatska vojna industrija u Hrvatskoj su partneri. Bez jake obrambene industrije nema ni jake hrvatske vojske!" poručio je Krstičević te istaknuo da je hrvatski vojnik postao brend, prepoznatljiv u svijetu.

Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti, suvereniteta, opstojnosti države i hrvatskog naroda, onaj važan dio zajednice na koju se hrvatski čovjek uvijek može osloniti!

"Izgrađujemo našu vojsku, ne zaboravljajući sve naše junake koji su započeli ovaj put – put pobjede i ponosa! Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata", poručio je Krstičević.

Načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov prisjetio se svih poginulih pripadnika vojske i policije, istaknuvši stalnu uspomenu na njihovu žrtvu koja nas, rekao je, obavezuju čuvati vrijednosti u koje su oni vjerovali.

Sudionicima akademije prigodno su se obratili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U prigodi 27. obljetnice Hrvatske vojske, promaknuto je 84 pripadnika Oružanih snaga, jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika.

U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika brigadni general Siniša Jurković.

Na svečanoj akademiji predsjednica Republike uručila je nagrade "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018." poručniku fregate Anti Joviću i skupnici Romani Sajn.

Uz predsjednika Vlade na akademiji su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kada su javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene