Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok su u prvom planu uhićenja

Sve vrvi tužbama i optužbama za pogodovanje: Agrokor razapet između američkog i ruskog kapitala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su u prvom planu uhićenja i tjeralica u aferi Agrokor, u poslovnom dijelu sve vrvi tužbama i optužbama za pogodovanje.

Otkako je glavni igrač u kreditiranju Agrokora postao američki fond Knighthead Capital, dosadašnji najveći kreditor Agrokora za vrijeme Ivice Todorića, ruski Sberbank, sipa tužbe i optužbe na račun izvanredne uprave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu Slika nije dostupna zbog financijskog izvješća Ivica Todorić podnio novu kaznenu prijavu protiv Ante Ramljaka

Povjerenika Ramljaka i roll up model posljednjeg Agrokorova kredita ponovno je u svojem blogu napao Ivica Todorić. Tvrdi da Ramljak pogoduje američkom fondu. "Najnovija saznanja o kriminalnom pogodovanju Knighthead Capitalu, kojem je Agrokor otkupio obveznice po cijeni preplaćenoj 3,5 puta, najzornije razotkriva kriminalnu pozadinu i plan zločinačke organizacije koja ga provodi", poručio je Todorić u najnovijoj objavi na svom blogu.

Izvanredna uprava objasnila je da su roll up kreditom doista u iznosu od 480 milijuna eura refinancirali dugove prema američkom fondu, ali jednako tako i ostalima koji su dali novac za taj kredit. Među njima je i ruska VTB banka, dok će Sberbank sam odbio sudjelovati i tužio izvanrednu upravu. Na taj način američki fond vjerojatno zaista imati zaradu i do 60 posto jer su ranije otkupili Agrokorove dugove po nižoj cijeni.

"Zakonitost refinanciranja pravomoćno je potvrđena i od strane Visokog trgovačkog suda u Zagrebu. Dodatno, Trgovački sud u Zagrebu je odbacio zahtjev Sberbanka da se utvrdi ništetnost odredbi Ugovora o najstarijem zajmu kojima se dozvoljava roll-up financiranje starih dugova i otkup obveznica", pojašnjavaju iz izvanredne uprave Agrokora.

Da je Ramljakov roll up model korektan i zakonit, smatraju i druge banke koje su dale novac. "Te koje su sudjelovale, mi jesmo jedna od tih banaka, to možemo potvrditi, možete biti sigurni da su napravile pravnu analizu toga, inače ne bi sudjelovale u tom kreditu", kaže Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank.

"Također smo napravili cijeli niz analiza i provjera što se tiče cijelog pravnog okvira unutar kojeg se moglo sudjelovati i sigurno smo procijenili da je on korektan i da on stoji", dodaje Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke.

 

Iz PBZ-a koji nije u roll up kreditu kažu da svatko brani svoju poziciju. "Taj institut hrvatsko obvezno pravo nije poznavalo pa se stvara jedan hibrid. Svako brani svoju poziciju, tako i banke koje su to financiranje osporavale. Mi nismo financirali Agrokor u roll up modelu", ističe Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

Čelnik Sberbanka navodno se predsjednici na sastanku u Moskvi požalio na rad izvanredne uprave i rekao da su Sberbanku ugrožena vjerovnička prava. "Gospodin Gref sudjelovao je na radnom ručku, on nije sudjelovao na sastanku s Putinom. Međutim, isto tako sam objasnila da je riječ o korporativnom problemu, da Agrokor nije nacionalizirana tvrtka kao što postoji neko krivo tumačenje", pojasnila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvanredna uprava zbog roll up kredita založila je i sve što ima Agrokor: tvornice, zgrade, oranice, vinograde, voćnjake koji bi mogli završiti u inozemnom vlasništvu. Predsjednik SDP-a izvanrednu upravu otpužuje za netransparentnost. "Šest mjeseci čujemo svaki dan nove optužbe da se iz Agrokora izvlače novci koje će vratiti, znate tko – građani Republike Hrvatske", kaže Bernardić.

Hoće li nešto morati na kraju platiti građani, ministar državne imovine Goran Marić odgovara. "Sve što se postavlja treba i argumentirati. Pa ako ima neka argumentirana tvrdnja, onda bih mogao i argumentirano odgovoriti, ali na hipotetska pitanja nikad ne odgovaram", poručuje Marić.

Netransparetnost izvanredne uprave oko roll up modela zabrinjava i poslovnog stučnjaka Sučevića. "Mislim da nije bilo nikakve potrebe tajiti to. Znači, povjerenik i Agrokor jednostavno su trebali reći tko je učestvovao u roll upu, na koji način i uz koje uvjete", kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Todorić u svojem blogu tvrdi da se povjerenik Ramljak prije Lex Agrokora sastajao s predstavnicima američkog fonda Knighthead Capital i odavao im informacije te bi trebao biti na optuženičkoj klupi. Izvanredna uprava blog ne komentira.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene