Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

SVE VIŠE ZARAŽENIH SVRABOM Doznajte koji su simptomi i kako se liječiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj, a ponajviše u Zagrebu, sve je više zaraženih svrabom. Riječ je o bolesti koja je prijenosna, a manifestira se svrbežom i crvenilom na određenim dijelovima tijela. Zbog toga je važno potražiti liječničku pomoć.

"1700 oboljelih ove godine. To je u odnosu na protekle dvije godine 250 oboljelih više u odnosu na 2015. i 320 u odnosu na 2014.", kaže Iva Pem Novosel iz službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Pročitajte i ovo Neira Puizina Ivić, dermatologinja KBC Split U slučaj uključeni liječnici Kako doskočiti zaraznoj kožnoj bolesti koja se pojavila u jednoj splitskoj školi? Stručnjakinja: "Treba prekinuti lanac infekcije" Svrab u splitskoj školi - 4 Provodi se dezinfekcija Ravnatelj splitske škole u kojoj se pojavio svrab: "Sve je krenulo nakon praznika"

Svrab uzrokuje grinja koja kopa kanale u površnom sloju kože. Osnovni simptom je svrbež.

„Obično je nešto intenzivniji navečer i noću, kad se čovjek umiri. I ne može ga se svesti na neke druge faktore kod ljudi koji, recimo, imaju svrbež dugi niz godina zbog nekih drugih razloga“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.dermatovenerolog, KBC Zagreb.

"Nema mjesta panici"

Ministar zdravstva poručuje kako mjesta panici nema.

"Skoro svake zimne budu male epidemije svraba, tako da ne očekujem nikakvu veću epidemiju“, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Za svrab je karakteristično crvenilo na pojedinim dijelovima tijela.

„Prostori između prstiju, područje ručnog zloba, područje laktova, pazuha, donji dio trbuha“, kaže Pem Novosel.

Svrab je prijenosna bolest i važno je potražiti liječničku pomoć.

"Svrab se neće dobiti rukovanjem. Potreban je ipak nešto tješnji kontakt da bi se svrab prenio“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.dermatovenerolog, KBC Zagreb.

Prijenos moguć i putem rublja

Pem-Novosel upozorava kako je jedan od načina prijenosa moguć i putem rublja.

„Znači, korištenjem zajedničkog rublja ako se to događa u obitelji ili u nekoj zajednici ili korištenjem iste posteljine", kaže Pem-Novosel.

Za uspješnost liječenja obavezno je u roku tri dana od početka terapije promijeniti posteljinu, ali i redovito mijenjati rublje. U protivnom svrab će biti sve gori i gori, a liječenje će potrajati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene