Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Veliki problem s kojim se bori sve više djece u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sjedilačkog načina života i sve češćeg konzumiranja brze hrane i zaslađenih napitaka - sve je više ljudi koji se bore s prekomjernom težinom.

Nažalost, od problema pretilosti nisu izuzeta ni djeca. Liječnici upozoravaju kako pretile djece već ima u najranijoj školskoj dobi. sve je više onih koji uglavnom jedu nezdravo. I to kreće već od rane školske dobi.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Slika nije dostupna Zdrava prehrana Borba s debljinom: Osnovcima će država dijeliti tone domaćeg voća

"Manje smo tjelesno aktivni, a nažalost, svuda oko nas je na raspolaganju visokokalorična hrana", ističe doc.dr.sc.nutr. Darija Vranešić Bender.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 20 posto djevojčica i 33 posto dječaka koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili.

Svakodnevni unos voća i povrća bitan je dio zdrave prehrane. Na taj način se smanjuje rizik od mogih oboljenja.

"Ne samo kardiovaskularni problemi su vezani za debljinu, tako je tu i masna upalna bolest jetre, problemi sa plućima i sa srcem", upozorava prim.dr.sc. Vesna Herceg Čavrak.

Za ravnomjernu i zdravu prehranu stručnjaci poručuju kako je potrebno pridržavati se pet zdravih navika: ne preskakati doručak, jesti voće i povrće, piti vodu, vježbati i dobro se naspavati.

Osim problema pretilosti, među najstarijim nacijama smo u Europi

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku sredinom prošle godine Hrvatska je imala 4.203.604 stanovnika. Od toga 2.028.640 muškaraca i 2.174.964 žene.

U odnosu na procjenu godinu prije, Hrvatska ima čak 35 tisuća stanovnika manje. Jedino u Zagrebu raste broj stanovnika, gdje je zabilježen relativni porast od 0,14 posto.

Najveći relativni pad broja stanovnika od 2,43 posto zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Udio žena u ukupnom stanovništvu je 51,7 posto, a muškaraca 48,3 posto.

U 2016. nastavlja se kontinuirano starenje stanovništva, a prosječna starost iznosila je 42,6 godina. Muškarci 40,7 godina, a žene 44,3 godine.

Po ovome se svrstavamo među najstarije nacije Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene