Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz skandala u skandal

U nekoliko godina od miljenice do uhićenice: Sve afere bivše ministrice Gabrijele Žalac, koju je Plenković dugo branio

Gabrijela Žalac u nekoliko je godina aktivne političke karijere došla od miljenice do uhićenice. Mandat su obilježile afere i sumnje u pogodovanja. Unatoč usrdnom branjenju premijera Andreja Plenkovića, dokazi o kriminalnim radnjama na kraju su bili jači.

Politički uspon Gabrijele Žalac počinje 2016., kada postaje ministrica regionalnog razvoja i EU fondova. Već iduće godine otkrivena je prva afera – posao nabave softvera od 10 milijuna kuna. Taj je posao bez javnog natječaja dodijelila svom poznaniku.

Pročitajte i ovo Josipa Čulina na sudu - 8 Deset pokajnika Rimac nakon suda: "Poštujem institucije i svoju domovinu. Istina će nas osloboditi" Gabrijela Žalac afera softver Sud odbio zahtjev bivše ministrice: "Nema razloga za njihovo nekorištenje"

"Mi se poznajemo dugi niz godina, kao i većinu konzultantskih firmi s kojima sam radila. Ne vidim tu ništa sporno. To su stvari koje su normalne", rekla je Žalac u studenom 2017. godine.

Dvije godine kasnije kritike stižu zbog prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno 10-godišnje dijete. Tada je otkriveno da je gotovo tri godine vozila s nevažećom vozačkom. Pred kamerama je i zaplakala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Znam sve o vama...'' Hrvatsko novinarsko društvo osudio prijetnje supruga Gabrijele Žalac: ''Upozoravamo na atmosferu linča''

"Za vozačku dozvolu nisam ni znala da mi je istekla. To me uopće ne opravdava", rekla je te dodala: "Jutros sam s premijerom o tome razgovarala i ponudila svoj mandat na raspolaganje."

Premijer ostavku nije prihvatio.

"Ono što je propust s produljenjem vozačke dozvole nije vrsta prekršaja za koji bi ja od nje tražio da napusti Vladu. Ona ostaje ministrica", rekao je Andrej Plenković.

Iz jedne u drugu aferu

Stvari se kompliciraju kada je u dvorištu obiteljske kuće, u koju je danas po nju stigla policija, parkiran luksuzni automobil koji nije navela u imovinskoj kartici. Opravdanje je ministrica potražila rekavši da je u pitanju najam od poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Slučajno ili ne, njegova je tvrtka dobila sredstva iz EU fonda.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, otišla je korak dalje u obrani i izjavila da joj podmeće netko iz HDZ-a. Premijer ju je i u tom slučaju štitio.

Pod povećalo javnosti dolaze i unosni poslovi koje je s njezinim ministarstvom potpisala tvrtka Omega software za informatičke usluge. Na kraju, u Plenkovićevoj rekonstrukciji Vlade, Žalac ispada iz križaljke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković afera softver Plenković iznenađen uhićenjem ministrice Žalac: ''Ne znam ništa. Presumpcija nevinosti postoji''

Do nje je doveo i krak istrage u aferi Vjetroelektrane, zbog čega ostaje na meti USKOK-a, no on posao nije doveo do kraja - jer uhićenica Žalac postaje po nalogu ureda europskog tužitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene