Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U HRVATSKOJ 260.000 DIJAGNOZA

PANDEMIJA ŠEĆERNE BOLESTI Svake šeste sekunde umre jedan oboljeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijagnozu šećerne bolesti u Hrvatskoj ima 260 tisuća odraslih osoba, no procjenjuje se da ukupan broj oboljelih premašuje 400 tisuća.

U svijetu je od šećerne bolesti prošle godine umrlo pet milijuna osoba. Riječ je o pandemiji ove bolesti, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, od koje u našoj zemlji na godinu oboli jedan posto odrasle populacije.

Trenutačno u Hrvatskoj 260 tisuća odraslih osoba ima dijagnosticiranu šećernu bolest, a procjenjuje se da ukupan broj premašuje 400 tisuća.

Zoran već 15 godina živi s dijabetesom. "Uzimam inzulin tri puta onaj dnevni prije obroka i navečer večernji inzulin.Trudim se paziti na prehranu. To ne uspijeva uvijek. Isto tako trudim se što više biti fizički aktivan", ispričao nam je Zoran.

Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes HLZ-a i jedan od vodećih hrvatskih dijabetologa, će sljedećeg tjedna u Bruxellessu ispred Međunarodne dijabetičke federacije Europe održati predavanje o pandemijskim razmjerima šećerne bolesti u Europi i svijetu te mogućnostima liječenja.

"U Republici Hrvatskoj imamo 260 tisuća osoba sa šećernom bolešću koji su registrirani, a ukupna brojka se procjenjuje da je između 400 i 500 tisuća. U svijetu svake šeste sekunde umre osoba od posljedica šećerne bolesti. Procjenjuje se da je prošle godine umrlo pet milijuna ljudi", kaže Rahelić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast oboljelih Ova bolest pacijentima prosječno uzme 8 i pol godina života: Šokantan je broj neotkrivenih slučajeva Ivona Poljak Zahvaća 500.000 građana Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor”

Pretilost je nerijetko uzrok pojave šećerne bolesti. "20 posto djevojčica i 33 posto dječaka ima problem sa prekomjernom tjelesnom masom ili sa pretilošću", kaže Sara Cobal, voditeljica projekta "Petica - igrom do zdravlja"

Dijabetolozi tvrde da se obiteljske navike moraju mijenjati te da djeca u kolicima ne bi smjela imati čips nego jabuku.

"Petica - igrom do zdravlja" je projekt kojim Hrvatski liječnički zbor želi prevenirati pretilost kod djece i smanjiti rizik od razvoja popratnih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Iako je zabilježen velik napredak u liječenju šećerne bolesti, Hrvatska još uvijek zaostaje za Europom i svijetom i to u primarnom, nabavi pomagala. "Inzulinske pumpe su u ovom trenutku u ograničenim količinima u RH koje idu na teret HZZO-a. Samo stotinjak pumpi godišnje", kaže Rahelić.

Zanemariv je to broj pumpi budući da u Hrvatskoj na godinu od ove bolesti oboli 35 tisuća ljudi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene