Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba mijenjati sustav

SUZAH upozorava na probleme: Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske Dan autizma obilježili su tjedan dana kasnije zbog lošeg vremena. U subotu 9. travnja organizirano je događanje na zagrebačkom Jarunu u povodu Dana autizma, a koje je okupilo osobe s poremećajima iz spektra autizma, njihove obitelji, brojne Zagrepčane koji su ih došli podržati.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je na zagrebačkom jezeru Jarun u organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske. Brojne probleme i izazove s kojima se suočavaju osobe s poremećajem iz spektra autizma udruge su nastojale što više približiti ponajprije svojim sugrađanima, ali i onima koji imaju mogućnost unaprijediti njihov često diskriminirajući položaj u društvu. Ovogodišnje događanje je održano pod motom "Naš autizam je stanje – sustav je bolestan".

Pročitajte i ovo Učionica, ilustracija - 4 pogled iznutra Autizam se ne vidi uvijek izvana i sustav ne zna što bi s autističnim osobama: "Ništa o nama bez nas"

"Civilni sektor nije, kako se to voli misliti, sisač novca, nego ona zakrpa koja sustav drži "iznad vode", tj. svojim radom nastoji pomoći sustavu koji je neodrživ. Roditelji i skrbnici rade ono što nisu našli u sustavu: primjerenu, pravovremenu i kvalitetnu skrb o osobama s PSA, bez obzira na njihovu dob. Naš autizam je stanje kojem je potreban sustav, ali funkcionalan, kapacitiran, optimiziran i suvremen", izjavio je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb.
Unatoč 43 godine argumentiranja, poziva u pomoć, davanja rješenja na bujicu problema, svakodnevnih poziva, umornih roditelja, broj djece i odraslih bez podrške svakim danom sve više raste, jedna je od poruka upućenih javnosti.

"Svaka osoba s autizmom svoj je mali svemir potreba, ljubavi, strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. Sustav probira i dijagnostike je neuređen te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta. Institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge se financiraju kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju. Sustav koji bi nam trebao biti saveznik je bolestan", izjavio je Nikola Tadić ispred Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna drugačiji, ali ne manje vrijedni Treba li se autizam liječiti i koje su najbolje terapije? "Nemojte raditi djeci s autizmom ono što ne biste neurotipičnoj djeci"

Udruge zahtijevaju hitno okupljanje tima najviše razine na čelu s premijerom RH kako bi se sustav spasio od propasti koja sa sobom povlači u očaj tisuće ljudi diljem Hrvatske.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu se inače obilježava 2. travnja, no zbog lošeg vremena je odgođen za subotu 9. travnja. Pokrovitelj događanja bio je Grad Zagreb u čije ime se okupljenima obratio zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, Luka Korlaet.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) iz njihove perspektive Ovo su naši izazovi: Evo što o autizmu kažu odrasli u spektru

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jednostavno jedinstveni Što je autizam? "Spektar uspoređujem s izvanzemaljcem koji je sletio na Zemlju i mora se uklopiti, iako mu često nije jasno što i zašto Zemljani rade"

"Već nekoliko godina surađujem s Udrugom za autizam Zagreb i zajedno smo rješavali brojne probleme na putu osposobljavanja stambenih zajednica za odrasle osobe s PSA. I sada se nalaze u nezahvalnoj poziciji jer zbog rasta cijena građevinskog materijala problem predstavlja manjak od oko milijun kuna za dovršetak kuće koja se nalazi u općini Dubrava. Nadam se da ćemo pronaći prihvatljivo rješenje da se projekt Naš plavi svijet nastavi planiranom dinamikom jer je pred udrugom još samo nekoliko mjeseci za dovršetak projekta", izjavio je načelnik općine Dubrava i saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene