Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti za Hrvatsku

Šumski požari: Kako se Europa ujedinila u gašenju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postala dio programa rescEU – europske pričuve za sprječavanje prirodnih katastrofa. Nažalost, prirodne katastrofe ne poznaju granice i zato je organizirana koordinirana pomoć Europske unije koja se temelji na suradnji i solidarnosti.

 

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Pobijedite strah od letenja 53 stavke za provjeru ispravnosti Bojite se letenja? Ovo su informacije uz koje ste korak bliže pobjeđivanju straha

Prošlogodišnja sezona požara sve je ponovno podsjetilana to da Europska unija mora biti bolje pripremljena da zaštiti svoje građane od sličnih prirodnih katastrofa. Klimatske promjene sve su više izražene, a rizik od prirodnih katastrofa sve je veći. Zato je Europska komisija predložila osnivanje jedne dodatne sigurnosne pričuve na razini EU-a – rescEU.

"U dogovoru s državama članicama u prvoj fazi riječ je o okupljanju flote za gašenje požara. Već je sada pet država članica stavilo svoje zrakoplove na raspolaganje, a jedna je od tih država i Hrvatska, koja sudjeluje sa svoja dva kanadera", rekla je Rima Joujou-Deljkić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

U programu sudjeluju još četiri europske države: Italija s dva kanadera, Španjolska s dva, Francuska s jednim i Švedska sa šest helikoptera.

Najveći problem nastaje kada u sprječavanju prirodne katastrofe više država članica treba pomoć istovremeno. Zbog toga je i osnovan ovaj program koji će djelovati kao pričuva civilne zaštite na europskoj razini, kao što su avioni za gašenje požara, specijalne vodene pumpe, terenske bolnice te hitne medicinske ekipe za operacije potraga i spašavanja u urbanim područjima. To je dodatak nacionalnim resursima i njima će upravljati Europska komisija.

Hrvatska je izrazito ponosna na sudjelovanje u ovom programu jer primanje domaćih zračnih snaga u ovaj europski program govori puno o sposobnosti i spremnosti hrvatski vatrogasaca u slučajevima strašnih ugroza.

"To je jedno veliko priznanje Hrvatskoj, svim našim ljudima koji vode zračne snage, ali i našim pilotima koji su dokazali da mogu pomagati i drugima. To je nadogradnja svega što radimo, stvaranje zajedničkih europskih snaga. Mi u tome sudjelujemo, stavljamo svoju pomoć na raspolaganje, ali ćemo i tražiti pomoć kada bude potrebno", rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Svake godine čini se sve više kako bi države članice bile spremne u požarnim sezonama. Operativna sposobnost Hrvatske i ove je godine dignuta na veću razinu. Nedavno, javnim vatrogasnim postrojbama iz cijele Hrvatske dodijeljena su nova vozila.

Operativna sposobnost i ove je godine dignuta na veću razinu. Prije nekoliko dana, javnim vatrogasnim postrojbama iz cijele Hrvatske dodijeljena su nova vozila. S 20 milijuna kuna Ministarstvo poljoprivrede financiralo je novi sustav videonadzora protupožarnim kamerama u četiri dalmatinske županije, a šest novih bespilotnih letjelica nabavili su kroz europske fondove.

U sljedećoj fazi rescEU programa Europska komisija upravljat će i terenskim bolnicama te hitnim medicinskim ekipama za operacije potrage i spašavanja. Dugoročni je cilj ojačati mehanizam sve više, a Europska unija sufinancirat će operativne i razvojne troškove tog mehanizma s 75 posto, dok je u proračunu za to predviđeno dodatnih 200 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene