Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Kolakušić ima rješenje: Samo ovom izmjenom broj ovrha bi se prepolovio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, bio je gost u Dnevniku Nove TV u kojem je iznio prijedloge za izmjene Ovršnog i Stečajnog zakona kojima bi se pomoglo blokiranim građanima.

Koliko će pomoći izmjene Ovršnog zakona?

Pročitajte i ovo Mjere za blokirane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pravednija rješenja i niži troškovi Kritike i pritisci urodili su plodom: Vlada je ubrzala izradu novog ovršnog zakona Slika nije dostupna Od 1 do 9 milijardi kuna Za više od 320 tisuća Hrvata stižu nova pravila

Upravo smo upoznati s dvije nove izmjene koje nisu navedene u ovim prijedlozima, a to je da se, ono što je nužno, iz ovršnog postupka maknu financijska agencija i javni bilježnici jer je to nepotreban trošak. Osnovna svrha ovršnog postupka je naplata potraživanja. Ovakav Ovršni zakon i njegovih 20 dosadašnjih izmjena, upravo onemogućuju naplatu potraživanja jer troškovi u većini slučajeva ovršnog postupka premašuju tri puta iznos glavnice. I ako znamo da u Hrvatskoj imate 95 tisuća umirovljenika koji imaju prosječnu mirovinu 230 kuna, daljnjih 88 tisuća koji imaju 700 kuna, pola milijuna hrvatskih umirovljenika ima mirovinu manju od 1500 kuna. A samo jedan račun, primjerice Holdinga od 200 kuna, vama predstavlja tri ovrhe po najmanje 800 kuna. Možete biti dužni od 1800 do 2400 kuna temeljem troškova ovrhe za samo jedan jedini račun.

Kome onda koristi ovaj zakon?

Ovaj zakon, kakav je do sada, pogoduje isključivo uskom krugu pojedinaca iz odvjetništva i uskom krugu javnih bilježnika. Ne govorim o svim javnim bilježnicima jer većina njih nikada nije bila u prilici donositi veći broj rješenja o ovrsi, a također ni o svim odvjetnicima jer, kao što znamo, 800 odvjetnika samo u Zagrebu ima blokiran račun. Nužno je smanjiti te troškove, a to je moguće samo izmjenom jedne jedine odredbe koja do sada nije predložena, ali može se usvojiti sutra, a to je da svaka stranka snosi svoje troškove. Garantiram da će se broj ovrha prepoloviti.

Druga nužna izmjena, a ta je odredba bila u Stečajnom zakonu cijelo vrijeme do 2014. godine, je da ukoliko ovrha na novčanim sredstvima nije provedena u roku od šest mjeseci, ili godinu dana ovisno o razdoblju, ovrha se obustavlja. Mi ćemo s te dvije izmjene napraviti ogroman preokret u ovršnim postupcima. Bit će ih znatno manje.

Očekujete li da bi to moglo biti u novom zakonu?

Vjerujem da će sutra biti stavljeni upravo ti amandmani. A što se tiče ovrha na nekretnine imao dva prijedloga i nužno je da se to događa odmah. Zato je dobro da ovaj zakon bude izglasan, jer vidimo da se trenutno ovrhe u Hrvatskoj mogu izvršavati za samo jednu lipu duga. Međutim, po meni nije najbolje riješeno pitanje zaštite jer se štiti jedna nekretnina potrebna stanovanju. Tu će biti drastičnih primjera jer ako imate četiri člana obitelji i četiri dvorca, niti jedan od tih dvoraca se ne može ovršiti. Mora biti svakome to jedina nekretnina potrebna za stanovanje i ovrhe nema. Moramo podignuti visinu, jer je 20 tisuća kuna prenisko. Od 330 tisuća blokiranih 100 tisuća, prema podacima Fine, ima blokadu računa za 10 tisuća kuna. Možemo pretpostaviti da preko 200 tisuća građana ima blokadu računa veću od 20 tisuća kuna.

Vi ste sudac, a tvrdite da institucije ne štite građane kada su u pitanju ovrhe. Zbog čega?

I Europski sud pravde dao nam je veliku pljusku rekavši da ovršna rješenja, koja donose javni bilježnici, nisu sukladna Europskoj konvenciji o temeljnim pravima čovjeka i građana, a nisu sukladna ni Ustavu. Oba temeljna akta kažu da o vašim pravima i obvezama treba odlučiti sud. Po uzoru na Austriju i Sloveniju koje imaju postupak utvrđenja tražbine elektronskim putem, dakle pred sudovima sustavom e-ovrha. Troškovi postaju zanemarivi, brzina je jednaka, sudovi nisu opterećeni, a puni se državni proračun u slučaju naplate pristojbe, a ne privatni džep.

Što onda mogu napraviti ovršeni građani?

Građani moraju biti ustrajni. Zahvaljujući prvenstveno vama novinarima, udrugama građana, aktivistima, raspravlja se svaki dan o Ovršnom zakonu. Građani moraju biti ustrajni jer je potrebno donijeti potpuno novi zakon, a pomoć blokiranima je moguća kroz potpuno novi Stečajni zakon koji se odnosi na stečaj potrošača odnosno osobni bankrot. S ta dva nova zakona, ali ovaj puta prepisana od država u kojima to funkcionira, mi možemo ovu tragediju stotina tisuća hrvatskih građana zaustaviti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene