Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGLA POLICIJA

Studenti prekinuli predavanje: Blokirani Hrvatski studiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke Senata o nultoj upisnoj kvoti na prvu godinu preddiplomskoga studija filozofije na Hrvatskim studijima, studenti su krenuli u blokadu nastave.

Započela je blokada nastave na Hrvatskim studijima nešto prije 12 sati ulaskom studenata na predavanje koje se u tom trenutku odvijalo u dvorani "Vukovar".

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Slika nije dostupna Blokada Hrvatskih studija Razgovarali smo sa studentima, ovo su njihovi uvjeti za deblokadu

Studenti su se isprva okupili ispred zgrade na, kako su ga nazvali, Studentskom saboru, na kojem su tražili blokadu nastave. 

Potom su ušli u zgradu i uz udarce u bubnjeve prekinuli nastavu. Studenti tvrde da su iscrpili sve demokratske alate organiziravši i tribinu na koju uprava HS-a i Rektorat nisu došli. 

Potporu im je došlo dati i nekoliko studenata Filozofskog fakulteta te Fakulteta političkih znanosti, javlja portal Srednja.hr

Do zgrade je stiglo i nekoliko policijskih automobila. 

Studenti skandiranjem traže odlazak uprave HS-a. Studentski sabor smatra da je uprava, protivno interesa studija, pristala na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije, iako je nadležno tijelo Hrvatskih studija donijelo odluku o upisu 15 studenata filozofije. 

Studenti su najavili da će blokada trajati "do pobjede", a produljivat će je svakodnevno na sjednici Studentskog sabora. 

Boras ne zna kako će riješiti problem: Vidjet ćemo, nemam pojma, sad sam došao s puta 

Rektor Damir Boras je rekao da je blokada neracionalna jer sadašnji studenti filozofije nemaju nikakvih problema sa završetkom studija. "Studiji će se normalno nastaviti tako da ne vidim nikakve razloge. Ono što je donio Senat je tako kako jest, on je to donio gotovo jednoglasno, uz jedan glas protiv", kaže Boras, dodajući da će i profesori ostati raditi. 

"Profesora je samo nekoliko tamo. A osim toga oni moraju znati da Sveučilište određuje kakva će biti politika Sveučilišta. Oni neće ostati bez posla, moći će se i dalje baviti svojom znanošću i nastavit će naravno na diplomskom studiju", rekao je Boras, koji još uvijek ne zna kako će postupiti zbog blokade.

"Vidjet ćemo, nemam pojma. Ja sam sad došao s puta", rekao je Boras, dodajući da će uprava Sveučilišta, u konzultaciji s Ministarstvom, odlučiti o svemu "kad dobije punu informaciju".

Vrdoljak podržao blokadu: Problemi se neće riješiti represijom i ignoriranjem

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podržao je studente u blokadi Hrvatskih studija, upozorivši da tri policijske intervencije na sveučilištu u šest mjeseci "ne može biti normalno stanje".

"Represijom, ignoriranjem ili bježanjem od problema, problemi se neće riješiti. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i s rješenjem a ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija", ocijenio je.

Upozorio je da "treća policijska intervencija na sveučilištu u samo šest mjeseci ne može biti normalno stanje", te istaknuo kako je odgovornost sada na rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Bernardić: I ministar plagijator dolazi s tog fakulteta

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kaže da je blokada Hrvatskih studija samo dokaz neodrživog stanja u hrvatskoj znanosti.

"Kad se tolerira plagijatorstvo i to potiče kao ispravno u hrvatskom društvu, onda je rezultat na filozofskom", rekao je Bernardić, pojasnivši da misli na studij filozofije na Hrvatskim studijima, zbog kojeg je sve i počelo.

"Oni koji su stvorili problem sasvim sigurno ga ne mogu riješiti. Podsjetimo da i ministar plagijator dolazi s tog fakulteta. To je lice i naličje svega onoga što se danas događa u hrvatskom obrazovnom sustavu, pogotovo znanosti i visokom obrazovanju", rekao je Bernardić.

Ministar Barišić: Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rekao je da sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima.

"U Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta po kojoj ona autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima. Nemamo potrebe u ovom trenutku ništa reagirati. Sveučilište u Zagrebu, kao najstarije i najveće, ima tijela koje autonomno donose svoje odluke", rekao je Barišić na konferenciji "Kakvu Hrvatsku trebamo" upitan o situaciji na Hrvatskim studijima. Dodao je i da ga je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras informirao o situaciji na tom fakultetu.

Ministar Barišić negativno je odgovorio na upit osjeća li odgovornost za tu situaciju kazavši kako nema niti saznanja o tome da su profesori najavili štrajk. Smatra kako filozofa u zemlji nema previše i da su oni potrebni svakom društvu. "I sam pripadam toj struci i mislim da je za jedno društvo uvijek pozitivno imati tako naobražene ljude", rekao je.

Vezano uz situaciju na Brodarskom institutu ministar Barišić najavio je da će uskoro biti imenovan njegov novi Nadzorni odbor. "Nadamo se da ćemo uskoro biti bliže nekom riješenju. Stanje na Brodarskom institutu je prilično ozbiljno i tu se pokušavamo dogovoriti kako riješti to pitanje", naglasio je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene