Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSVRT INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE

Stručnjaci dali i pohvale i kritike ekonomskim smjernicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je krajem srpnja usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2018. do 2020. godine, koje se, osim što su donesene na vrijeme i što se u njima planira smanjivanje deficita i duga, po pristupu i sadržaju ne razlikuju bitno od prethodnih, navodi se u novom osvrtu Instituta za javne financije (IJF).

Pohvala, ali i niz kritika na Vladine ekonomske planove za sljedeće tri godine stižu iz Instituta za javne financije. Opet se upozorava da nema reformi. Iz lokalnih zajednica pak najavljuju pobunu protiv poreza ne nekretnine. Premijer i potpredsjednica su danas potvrdili da i dalje živi plan reotkupa Ine i prodaje dionica HEP-a.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Ministar Filipović i čelnik HEP-a nisu ništa znali, ostali prebacuju lopticu: " Najvažnije od svega će biti - čuti kome se prodavao jeftin plin" Oleg Butković Rasprodaja plina Butković: "Premijer se činio iznenađen kada je doznao za problem u HEP-u"

Smanjivanje minusa u državnoj blagajni i javnog duga je dobro, ali nema dugoročnog smanjivanja državnog trošenja kroz reforme. Hvali ali i kritizira vladine smjernice fiskalne i ekonomske politike institut za javne financije. ''Premda je jedan od glavnih ciljeva porezne reforme smanjenje ukupnog poreznog opterećenja, prihodi od poreza i doprinosa državnog proračuna se u apsolutnom iznosu stalno povećavaju'', navodi Institut za javne financije.

A protiv poreza na nekretnine stiže pobuna lokalnih zajednica. Načelnik Primoštena Stipe Petrina tvrdi da će dio građana plaćati puno više od komunalne naknade i najavljuje lokalni referendum u listopadu. Udruga lipa protiv poreza je skupila već 90 tisuća potpisa.

''Jedanput kada uvedete neki novi porez nikad ne možete imat apsolutnu garanciju da on neće biti povećavan. Mi već sada znamo da je plan da se prihodi od te stavke povećaju dva do tri puta što je značajno'', kazao je Davor Huić iz Udruge Lipa..

HNS, nekad oštri protivnik poreza u Milanovićevoj vladi, u HDZ-ovoj vladi šutke prelazi preko toga. Danas bez riječi o tome. Da se će se dionice HEP-a prodavati bez obzira na INU, ministrica gospodarstva Martina Dalić nije htjela potvrditi, ali ni opovrgnuti.

''Smatram da je izlistavanje državnih kompanija na burzu jedan od načina da se poboljša sustav upravljanja takozvani 'corporate governance', efikasnost kompanija a da istodobno kroz dionice od toga imaju koristi i hrvatski građani'', kazala je Dalić.

Iz HEP-ova sindikata poručuju da HEP-u ne treba dokapitalizacija nego državi treba nekoliko milijardi kuna pa pitaju vladu koje će rupe krpati s tim novcem. Iz Mosta kritiziraju da se napušta zaštita nacionalnih resursa.

''Most je od samih svojih početaka protiv ugroze nacionalnih interesa zaista nam nije jasno ako itko dvoji treba li se prodati HEP ili ne neka se sjeti što se dogodilo sa INA-MOL-om pa će onda i znati kako se treba odgovorna država postaviti'', rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta

I premijer i potpredsjednica danas su rekli kako se nije još odustalo ni od projekta reotkuopa Ine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene