Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna situacija

Učenici na odmoru, Akcijski plan na popravnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se ministrica, povjerenstvo i ekspertne radne skupine bave političkim prepucavanjima oko strategije obrazovanja, akcijskog plana i kurikularne reforme, stvarni su problemi obrazovanja na čekanju. Derutne škole, neusklađen program i nejednake mogućnosti za sve, čini se, dočekat će učenike i kad se vrate s ljetnih praznika.

Dok školarci uživaju u praznicima, politika se pokušava dogovoriti kako će izgledati neko novo i bolje obrazovanje, no za sada im baš i ne ide najbolje.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

"Ja ne znam tko je autor ovog znači nacrta koji je bio predstavljen i koji je bio u medijima. Ja ne znam i u tom smislu tko je radio u kojem dijelu znači ovog nacrta Akcijskog plana" kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Nedopustivo je da se Andrej Plenković sakriva i da ne odgovara zbog propusta oko Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja (...) Danas je i ministrica Divjak koja je najavljena kao spasonosno rješenje za hrvatsko obrazovanje izjavila da zapravo ne zna tko radi Akcijski plan, a obećanja koja je dala prije mjesec dana o brzim i kvalitetnim rješenjima danas su pretvorena u 'nadu' da će biti nešto pripremljeno najesen" poručio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

I dok se politika ne može dogovoriti što i kako mijenjati, školarci točno znaju što bi promijenili.

"Prvenstveno bih volio da smo malo više išli prema stvarima koje se koriste u 21 stoljeću. Dakle, da smo malo više učili o stvarima koje su nam zapravo bitne, stvarima koje će nam koristiti u životu, a malo manje o stvarima koje su zapravo iza nas", kaže maturant Elvis Mehičić.

I nastavnici s dugogodišnjim iskustvom dobro znaju što ne valja. Predmeti, kažu, nisu usklađeni.

Najviše ipak rastužuju najednaki uvjeti. Dok neki učenici trče hodnikom jer nemaju dvoranu, drugi nema što nemaju.

Dok su jedni već odavno u nekoj boljoj sadašnjosti 21. stoljeća sa svim blagodatima najmodernije tehnologije za lakše učenje, drugi još uvijek kao u 19. stoljeću umjesto sanitarnog čvora imaju kemijski WC u šatoru u dvorištu škole.

Posebno je teško u manjim sredinama. Ivan bi mnogo toga popravio da može. "Volio bih da imamo bolje kompjutere, suvremenije ploče, a možda čak i bolje WC-e", kaže Ivan, učenik iz Otočca.

Boljim uvjetima i novoj školi nadaju se i vukovarski školarci. Ne bi imali ništa protiv da svi oni koji su im to obećali najesen doista i počnu obnavljati njihovu školu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene