Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Greenpeace u Dubrovniku

U Jadranskom moru i Mediteranu pluta 1455 tona plastike koju jedu ribe i ptice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici procjenjuju kako u Mediteranu pluta oko 1400 tona plastike. Iako se često hvalimo kako imamo jedno od najčišćih mora, plastika je i naš velik problem. Na to upozoravaju članovi Greenpeacea s kojima je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić plovila dubrovačkim akvatorijem.

Rainbow Wariror III u Dubrovnik je uplovio s porukom - ''Ne plastici"

Pročitajte i ovo Karta hrvatskog podmorja Mapiranje Jadrana U moru kraj hrvatskih otoka otkrivene nepoznate strukture: "Nevjerojatne su i ne znamo kako su nastale" Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja

"Neke plastične predmete, poput žličica za miješanje kave ili štapića za uši koristimo nekoliko sekundi, a u okolišu ostaju stotinama godina", istaknula je Mihaela Bogeljić iz Greenpeacea Hrvatska.

Kampanja je usmjerena protiv upotrebe jednokratne plastike zbog sve veće zagađenosti Jadranskog mora i Mediterana u kojem pluta 1455 tona plastike.

"Najgore od toga je što je 95 % te plastike u moru mikroskopsko. Ne možete je vidjeti, ali ribe i ptice je jedu i razbolijevaju se", istaknuo je kapetan broda Rainbow Wariror III Peter Willcox.

Desetmetarskim rekvizitima - plastičnim bocama aktvisti su na Mljetu upozorili na alarmantno stanje.

"To su ogromne količine, ne možete proći dva metra da ne vidite novi komad plastike. A govorimo o nacionalnom parku. Što je tek onda na drugim lokacijama", pita se Willcox.

Rainbow Warior III s istom porukom i upozorenjima putuje od Španjolske i Italije, do Hrvatske, Grčke i Bugarske. Brod dug je 58 metara, sva na njemu rađeno je po narudžbi i mjeri, a sve boje koje se koriste na njemu su ekološke. To je jedan od najekološkijih brodova na svijetu, a plovi od 2011. godine. 

"Prošle jeseni, kada smo plovili od Kanara do Meksika, motore smo koristili samo 7 sati tijekom cijelog putovanja od tri i pol tjedna", kaže kapetan.

Bord broji 20-ak članova posade. Tri mjeseca se plovi, a tri su na kopnu.

"Imamo sjajnu posadu, na brodu je 13 ili 14 nacionalnosti. Gdje god odemo susrećemo ljude pune entuzijazma i želje za promjenom", kazao je član posade Manuel Dieter.

A entuzijazam i volja potrebni su i političarima koji donose zakone. U Europskoj uniji upravo se raspravlja o propisima o otpadu i plastici. Greenpeace traži hitnu reakciju i hrvatskih vlasti kako bi se smanjila upotreba jednokratne plastike.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene