Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predzadnji dan za predaju

Gužva u Državnom izbornom povjerenstvu: Stranke predale kandidacijske liste za izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP i stranka Start Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) predali su svoju kandidacijsku listu za izbore za Europski parlament. Listu DIP-u u ponedjeljak trebaju predati HDZ, Narodna stranka - Reformisti i Stranka rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.

Ponedjeljak je pretposljednji dan za predaju kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament Državnom izbornom povjerenstvu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost'' Goran Ivanović, saborski zastupnik (HDZ) Napali političke suparnike HDZ optužuje za krađu: "Oni ne prežu ni pred čim"

Svoje liste već je predao SDP s Davor Bernardićem. ''Predali smo kandidacijsku listu. Želimo ravnopravni status naših građana s građanima Europske unije. To ćemo postići kroz ciljeve za koje ćemo se zalagati i boriti. Povećanje plaća, povećanje mirovine, bolja kvaliteta zdravstvene zaštite. Cilj nam je da naši poljoprivrednici budu jednaki u statusu s europskim poljoprivrednicima. Borit ćemo se i za manje poreze u ugostiteljstvu i turizmu i za veću iskoristivost europskih fondova. Predajom liste ispisali smo povijest jer prvi put na listi imamo puni rodni paritet, 50 posto žena i 50 posto muškaraca. Uvjeren sam da kada žene u Hrvatskoj uspiju, da će uspjeti čitava zemlja'', rekao je Bernardić i pozvao građane da izađu na izbore 26. svibnja. 

Orešković: ''HDZ je kriv za glib u kojem se nalazimo''

Nakon SDP-a svoju kandidacijsku listu DIP-u je predala i stranka Start s Dalijom Orešković na čelu. 

Orešković od izbora očekuje da građani prepoznaju da je to "civilizacijski referendum", trenutak kada započinje "bitka" za parlamentrane izbore. "HDZ kao političku stranku smatram najodgovornijom za glib u kojem se Hrvatska danas nalazi, to je stranka natopljena sukobom interesa, klijentelizmom, korupcijom. Premijeri iz ove stranke optuženi su i osuđeni pravomoćno za najveća korupcijska kaznena djela", izjavila je Orešković.

Podsjetimo, na Startovoj listi za izbore nalaze se Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Tomislav Žagar, Lejla Šehić Relić, Nicole Kwiatkowski, Duje Prkut, Branka Lukačević-Gregić, Marina Pavković, Pero Marnarević, Tonći Talaja, Igor Vlajnić i Nebojša Biškup.

Listu kandidata DIP-u je predao i HDZ pri čemu je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković istaknuo kako je riječ o snažnoj i kvalitetnoj listi koja je jamstvo zaštite hrvatskih nacionalnih interesa te da nije "izmišljena iz prsta predsjednika stranke".

Listu HDZ-a predvodi Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a slijede Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Stjepan Ribić, Domagoj Maroević, Danijel Marušić te Stjepan Adanić. 

Narodna stranka reformisti predala listu

Listu kandidata za europske izbore prijavila je i Narodna stranka reformisti. Nositelj liste i predsjednik Radimir Čačić najavio je kako će u Europskom parlamentu biti usmjereni na jačanje uloge regija, kohezijskih fondova i politika usmjerenih društvu jednakih šansi.

"Sasvim sigurno ova mala zemlja, ako želi imati glasove u Europi, mora imati snažne pojedince. Ovo je test naše snage pred predstojeće predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore, a mogu garantirati da ćemo imati barem toliko zastupnika u parlamentu koliko Kolakušić, HNS i Pametno zajedno", kazao je Čačić.

Kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, listu za izbore za Europski parlament predali su i Hrvatski suverenisti s Ružom Tomašević na čelu.

Uz Tomašević, na listi dvanaest kandidata nalaze se Ladislav Ilčić, Ante Žoni Maksan, Željko Sačić, Pero Kovačević, Bernardica Juretić Rožman, Jure Vujić, Kristina Gogić, Tomislav Sulić, Ivana Pavlić, Predrag Peđa Mišić i Hrvoje Zekanović. (V.P./Hina)

Bandić: Našu liste čine stručni, a ne podobni ljudi

Stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti predala je u ponedjeljak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kandidacijsku listu za predstojeće izbore za Europski parlament, pri čemu je njezin predsjednik Milan Bandić istaknuo kako listu njegove stranke čine stručni, a ne podobni ljudi.

"Jedina smo stranka koja ima nositeljicu liste koja nikada nije bila ni u jednoj stranci, jedina stranka na čijoj listi od 12 kandidata 11 nije u stranci", kazao je Bandić nakon predaje liste.

Stranka rada i solidarnosti, dodao je, uvijek će nacionalne interese staviti ispred uskih stranačkih interesa. "Struka, kompetencije, karijera, djela, a ne podobni i poćudni", naglasio je Bandić i dodao da dok i druge stranke ne zatome stranačke interese neće biti sreće za zemlju.

Nositeljica Bandićeve liste Martina Bienenfeld kazala je kako listu čine 12 profesionalaca koji iza sebe imaju bogate karijere i rezultate te da će, ukoliko budu izabrani, na tom tragu raditi i u Europskom parlamentu te promicati interese građana Hrvatske.

Kandidat Davor Štern naglasio je da Hrvatska u Europu treba poslati najbolju reprezentaciju sastavljenu od najboljih igrača kako bi se stvorili što bolji uvjeti za napredak Hrvatske, a kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević da će dati sve od sebe i pokušati "vratiti osmijeh na lica naših ljudi".

"Sve što ima veze sa poboljšanjem kvalitet života, boljim uvjetima rada, s boljim socijalnim statusom naših sugrađana bit će naša tema", kazala je Pavičić Vukičević.

Nositeljica Bandićeve liste je Martina Bienenfeld, a na njoj se još nalaze Jelena Pavičić Vukičević, Davor Štern, Hrvoje Burić, Irena Cajner Mraović, Veljko Đorđević, Ljubo Jurčić, Jozo Milićević, Marijo Možnik, Krešimir Rogina, Gordana Rusak i Ana Vlahov.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene