Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi put

Strani policajci prvi put uključeni u zagrebački Advent: Stižu iz Slovenije, Mađarske i Italije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani turisti već su imali prilike tijekom ljeta sresti u Zagrebu policajce iz svojih zemlja, a ove godine to će prvi put moći doživjeti i tijekom manifestacije Advent, u sklopu koje će zagrebački policajci imati zajedničke ophodnje s policajcima iz Slovenije, Mađarske i Italije.

Od danas pa do kraja Adventa, 8. siječnja, zagrebačkim ulicama s hrvatskim kolegama u ophodnjama će sudjelovati po jedan slovenski i mađarski policajac sa znanjem hrvatskog jezika, a 22. prosinca pridružit će im se policijska službenica iz Italije.

Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić rekao je na konferenciji za novinare da je zadaća stranih policajaca doprinijeti što boljem subjektivnom osjećaju sigurnosti turista iz njihovih zemalja.

Pročitajte i ovo Melanom (Getty Images) sve više oboljelih Melanom je jedan od najagresivnijih zloćudnih tumora: "Ako vam madež promijeni boju i oblik ili vas svrbi i peče, odmah se javite liječniku"

Pročitajte i ovo Vesna Nađ (Video: Dnevnik Nove TV) komunikacija mu je sve gora Zastupnica kojoj je Bandić rekao da se baci u Savu: "Od njega sam svašta čula, ali ovo me malo štrecnulo..."

Osim što će im biti na raspolaganju u bilo kakvoj situaciji, također će pomagati hrvatskim policajcima u uspostavi što bolje komunikacije, kazao je Rašić te dodao  da policija već ima pozitivna iskustva iz ljetne turističke sezone, kad su u Zagrebu bili policajci iz Kine i Južne Koreje.

Čelnica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je da Turistička zajednica osigurava profesore engleskog jezika kako bi policajci mogli pružiti informacije gostima, a s druge strane policija educira turističke vodiče kako djelovati u nepredvidivim situacijama poput džeparenja.

Voditelj Službe prevencije zagrebačke policije Velimir Tišma kaže kako je edukacija turističkih vodiča pomogla u smanjenju kaznenih djela. Strani turisti kad vide svoje policajce osjećaju se sigurnije i po tom se modelu radi i Advent.

Policija za vrijeme Adventa ima sve bolje pokazatelje jer su džepne krađe u padu za pet posto, a učinkovitost policije u rješavanju nedjela raste za 17 posto, i to bez obzira na veći broj gostiju.

Tomislav Gulan iz Službe za stratešku međunarodnu suradnju Ravnateljstva policije kazao je da dovođenje stranih policajaca nije ništa novo, to je evolucija projekta Sigurna turistička sezona koji se počeo provoditi 2006. s četiri strana policajaca. U njemu je ove godine u cijeloj Hrvatskoj sudjelovalo 95 stranih policajaca iz 19 zemlja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene