Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stop korupciji!

Počeli pritisci zbog izbora udžbenika, ministrica poručuje: ''Svi će biti procesuirani''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je osnovnim i srednjim školama upute o izboru udžbenika te izvijestilo da su već zabilježeni slučajevi pritisaka, u što bi se mogla uključiti i nadležna tijela.

U ponedjeljak 17. lipnja počinje odabir udžbenika preko aplikacije za iduću školsku godinu. Procedura će trajati do kraja lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

''Odabir preko aplikacije omogućava svim učiteljima i nastavnicima izbor udžbenika koji u najvećoj mjeri odgovara njihovu načinu poučavanja i potrebama učenika bez pravdanja svojeg odabira kolegama ili ravnateljima'', objašnjava Ministarstvo u pismu koje je potpisala ministrica Blaženka Divjak.

Svaki predmetni učitelj unosi u aplikaciju svoj prvi i drugi izbor, a izbori nisu vidljivi ostalim zaposlenicima škole.

Zakonom o udžbenicima zabranjen je utjecaj na odabir udžbenika. No Ministarstvo je zaprimilo nekoliko prijava pokušaja pritiska na učitelje i nastavnike. Te prijave rješava Prosvjetna inspekcija. Ako se pokaže da postoji opravdana sumnja na počinjenje kaznenog djela s elementima korupcije ili zloporabe položaja i ovlasti, Ministarstvo najavljuje da će se se u proces uključiti i druga nadležna tijela.

''Nužno je osigurati nesmetani odabir udžbenika, a svi pokušaji utjecaja bit će procesuirani'', poručuje ministrica Divjak.

Aktualno Traumatiziranog dječaka smjestili u dom s njegovim zlostavljačima: "Ubit ću te, smrade šugavi" Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snimka nasilja u popravnom domu (Foto: Dnevnik.hr) Snimka nasilja u popravnom domu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (Foto: Dnevnik.hr) Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Majka zlostavljanog 17-godišnjaka (Foto: Dnevnik.hr) Majka zlostavljanog 17-godišnjaka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Šime Savić, odvjetnik zlostavljanog 14-godišnjaka (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Traumatiziranog dječaka smjestili u dom s njegovim zlostavljačima: "Ubit ću te, smrade šugavi" 1/6 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene