Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani zabrinuti

EKOLOŠKA BOMBA U JASENOVCU Gori smetlište koje vatrogasci ne smiju gasiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na adresu Provjerenog nedavno je stiglo uznemirujuće anonimno pismo stanovnika Jasenovca u kojem izražavaju veliku zabrinutost zbog lokalnog smetlišta s kojeg se svakodnevno širi nesnosan smrad.

Izrazili su sumnju da se tamo odlaže odlaže opasan kemijski i medicinski otpad a sve uz blagoslov direktora komunalnog poduzeća. Provjereno je prozvanog direktora uhvatilo u pokušaju muljanja - najprije je pristao govoriti tvrdeći da je sve u redu, a potom odustao i nije se javljao. Na kraju se ispostavilo da puno toga nije u redu, što je utvrdila i inspekcija zaštite okoliša...

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Botinec - 5 Za sve kriv - poljoprivrednik? Što to smrdi u zagrebačkom kvartu? "Neizdrživo je, to traje i traje"

'To je strašno. Navečer svugdje kao magla bude. To je živi smrad'.

'Katastrofa, vi ne smijete prozor otvoriti noću kad se to dogodi. To je smrad koji guši, ubija...'.

'To je neki kemijski otpad valjda. Pa tu pale. To je katastrofa', složni su mještani.

Gust dim i intenzivan smrad osjetio se i početkom tjedna u što smo se uvjerili na licu mjesta. Što se i odakle dovozi i spaljuje na jasenovačkom smetlištu? Tragom sumnji i brojnih pritužbi mještana po odgovore smo krenuli kod Darka Jugovića, direktora tvrtke Komunalni servisi koja upravlja smetlištem. Dogovoreni termin - utorak u 11 sati. No, u posljednji ga je čas izigrao, a čini se i načelnicu općine s kojom je, kako je rekao, dogovorio da će dati službenu izjavu. A ona nas je pak uvjeravala da o dogovoru, ali ni smetlištu, ne zna ništa.

'Kako ja mogu dati izjavu? Ne znam ni što prima, niti imam otpremnice. Samo znam što je definirano u dozvoli koju ima. I znam da ima dozvolu za gospodarenje otpadom', kazala je načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković. 'Da ja znam onda bi kod mene bile popratnice i onda bih ja to znala. Nema logike ako tamo piše komunalni servisi i ako on za to ubire sredstva onda valjda on zna što je bilo doveženo'.

A direktor Jugović dan ranije obećao je stati pred kameru i objasniti sve nejasnoće te nas provesti samim smetlištem. Nakon našeg razgovora s načelnicom više nije bio pričljiv. Putem telefona je tek rekao kako je - on svoje rekao. I unatoč inzistiranju na objašnjenjima odbijao je konkretniji razgovor.

'To sam već rekao, nema nikakvnog opasnog otpada', kazao je direktor Jugović a na spomen fotografija koje ukazuju na suprotno kratko je kazao: 'A dobro. Gledajte, vi imate fotografije, a ja imam papire. Ali nema potrebe, rekao sam što je. Vi dalje službeno pošaljite i tu priča staje'. I poklopio slušalicu. Nakon toga na telefon se više nije javljao.

'Ako trujem njih trujem i sebe' Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković Ekološka bomba ili samo lokalno smetlište? Smrad koji se proteklih nekoliko mjeseci širi Jasenovcem mještane upućuje na ozbiljniji problem. Jer proteklih se godina, kažu, nije osjetio.

'To nije normalan smrad. Ja znam što je plastika. Ovo je neki specifičan smrad koji je jednostavno nepodnošljiv', kaže mještanin Mirko Janjušić

'Kao po lijekovima. Kad pogledaš kroz prozor i osjetiš taj dim, to je strašno. To se sve puši. Nevjerojatno', slaže se i njegova sugrađanka Ana.

'To je malo, lokalno smetlište i mi zbija ne znamo što se dovozi', zabrinut je i Josip Pavušić.

Jasenovčani sumnjaju da se ovdje nelegalno odlaže i pali opasan medicinski i kemijski otpad i da za to netko uzima novac ispod stola.

Marijan Marenčić živi u neposrednoj blizini. 'Vjerojatno su kemikalije tamo spaljivane. Bilo je  tamo, bilo je po mom sudu svašta'.

Gas masku redovito koristi. A prije nekoliko dana snimio je fotografije na kojima se vidi da se na smetlište odlaže i otpad kemijskog podrijetla.


'Vidio sam gusti dim da se diže i onda sam otišao tamo i snimio to što sam snimio. Vidio sam razno smeće i neke kemikalije'.

No, nije jedini koji je to primjetio.

'Ima tu svega. Igli, injekcija, svega... Preko toga sam gazio', kaže stanovnik Vladimir Ruf, inače jedan od dvojice mještana koji ne smiju blizu odlagališta.

Zagrebao je, kaže, previše ispod površine, pa mu je preko odvjetnika Komunalnih servisa stigla pismena zabrana prilasku odlagalištu. Ali i indirektna prijetnja - da će ga optužiti za podmetanje požara.

'Prije mraka otišao sam tamo za kamionom. Proletio je kao luđak. I baš sam vozača pitao, tu su slike, slikao sam kamion i tablice. Iz Zagreba je dovezao šutu i cigle, tri ture je dovezao. Onda sam dobio od advokata pismo da ne smijem tamo više ići, da je to privatno odlagalište smeća i da je strogo zabranjen pristup. Doživio sam to kao prijetnju i kao poniženje'.

A i nije jedini kojem je zabranjen pristup. Prije 19 dana, na smetlištu je izbio požar, treći od ljeta, o čemu su mještani izvjestili centar 112. Informacija o požaru proslijeđena je lokalnom DVD-u. Dojavu je zaprimio zapovjednik Nikola Damjanković, ali ubrzo i zabranu prilaska.

'Poslije toga sam kontaktirao s direktorom komunalnog poduzeća Jugovićem i on je izjavio da nema nikakvog požara, da se to nešto malo dimi i da je policija upoznata s time i da mi nemamo što tamo tražiti jer nemamo dozvolu za ulazak na njihov teren. I ja sam nazvao 112 i objasnio dispečeru, skinuo odgovornost sa sebe i njega i to je tako ostalo', kazao je zapovjednik DVD-a Jasenovac .

Modus operandi, tvrde mještani, već nekoliko mjeseci je isti. Kamioni bez istaknutih oznaka, pod okriljem noći, cestom kojom samo oni mogu proći, na smetlište dovoze otpad, nakon čega se počinje širiti nesnosan smrad.

'Dođe bager, iskopa rupu i nasipa zemlju. A to dolje onda tinja i kad dobije zraka onda se još više osjeti. A ako ste vidjeli s desne strane onu veliku rupčagu i one fekalije, mulj... To vam je separirana kanalizacija iza Zagreba, to je to', kaže Vladimir Ruf.

'Vjerojatno oni to naplaćuju, ti koji s time rukovode, taj komunalni servis. Vjerojatno nešto dobiju, netko dobije neku proviziju jer kakvu računicu ima ovaj iz Varaždina ovdje dovesti kamion smeća', pita se i Mirko Janjušić.

'Razni kamioni - varaždinski, zagrebački, bjelovarski dolaze... Ne znamo što voze, zapali se, smrdi... Ne može se izdurati tamo koliko smrdi', tvrdi i Josip Pavušić.

A to ne bi smjeli. No, direktor Komunalnog poduzeća to je zanijekao. Tvrdi da se otpad dovozi samo s područja Općine. No očito nije tako jer u posjedu smo potvrda koje dokazuju da je samo 8. i 9. kolovoza na smetlište dopremljeno više od 20 tona rasutog glomaznog otpada dovezenog iz Zagreba. A taj detalj u Općini nisu primjetili.

'Moje kao osnivača jest da se utvrdi jesu li su poštovane količine i vrste komunalnog otpada koje su odlagane na odlagalište u Jasenovcu. Do sada se nije ništa takvoga utvrdilo', kaže načelnica Mačković.

No sumnje mještana, potvrdila je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša. Na naš je zahtjev obavila nadzor i utvrdila nepravilnosti.

'Nakon inspekcijskog nadzora na odlagalištu Barutana zbog određenih nepravilnosti odmah je zabranjeno dovoženje i odlaganje otpada za nekoliko tvrtki. Inspekcija zaštite okoliša podnijela je i prijavu nadležnoj protupožarnoj inspekciji, koja će također obaviti nadzor zbog učestale pojave dima na odlagalištu. Ministarstvo zaštite okoliša provest će i upravni nadzor, koji će pokazati ima li elemenata za podnošenja prijava protiv odgovornih osoba zbog kršenja Zakona', stoji u priopćenju Ministarstva nakon obavljenog nadzora.

Samo odlagalište, još prema prošlogodišnjem elaboratu o sanaciji, ne zadovoljava 10 minimalnih uvjeta za rad. Moralo bi se sanirati i koristiti samo za lokalne potrebe. Ne postoji sustav odvodnje oborinskih voda i ništa ne spriječava raznošenje otpada dalje u okoliš. A treba napomenuti i činjenicu da se odlagalište nalazi u - Parku prirode Lonjsko polje.

'Naš vodovod nema ni 500 metara zračne linije... Tako da, ako ima nekakav otrov, direktno će za 10, 20 ili 30 godina možda doći do bunara', kaže zapovjednik DVD-a.

'Ako trujem njih trujem i sebe. Ja tu živim, tu sam rođena i tu živim od pamtivijeka. Mi se svi dobro znamo u Jasenovcu, nema nas puno. I nema logike. To bi naškodilo i meni i svima mojima', kaže načelnica Općine.

No. nepravilnosti su otkrivene, a iza njih očito stoje mutni poslovi. Jer cijenu odlaganja otpada službeno nije moguće doznati, a neslužbeno, višestruko je manja nego na smetlištima slične veličine. Oko 2000 mještana smrad udiše mjesecima i strahuju za zdravlje. Na potezu su - institucije. 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene