Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NARANČASTA ZONA

Danas ih se može prebrojiti i golim okom, a prije korone za to je trebao - brojač ljudi: Jug Hrvatske suočava se s velikim problemom

Iako su epidemiološke brojke zadovoljavajuće, Britanci će se teško odlučiti na dolazak u Hrvatsku. Naime, bez obzira na to jesu li cijepljeni, negativni ili preboljeli koronavirus, pri povratku u svoju zemlju moraju u izolaciju u trajanju od najmanje pet dana. Najveći je to problem za jug Hrvatske.

Goste na Stradunu može se prebrojati i golim okom, a prije koronakrize za to je trebao brojač ljudi. Za nestvarne slike iz 2019. bili su uvelike zaslužni britanski turisti. Dubrovnik je te godine bio grad s najviše noćenja, a svako peto ostvarili su upravo Britanci. Iz zemlje s najstrožim pravilima povratka rijetko nam stižu gosti.

"Napravit ću PCR test na dan kada letim. Naručila sam se za testove drugi i osmi dan kada dođem kući pa ću samo morati biti u karanteni kod kuće deset dana", za Dnevnik Nove TV rekla je Elizabeth iz Velike Britanije.

Britanci koji plate test peti dan mogu izaći iz kućne izolacije. No, mladi će teško dio godišnjeg odmora utrošiti na to.

"U ovom trenutku se nalazimo u narančastoj zoni koja obeshrabruje bilo kojeg gosta koji dolazi iz Velike Britanije. Pri povratku mora biti u duljoj karanteni, što dovodi do toga da se mali broj Britanaca odlučio doći u RH, a samim time i u Dubrovnik", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Dubrovnik, budući da je aviodestinacija, karte polaže i u američke turiste. S juga od srpnja kreću izravni letovi za New York i New Jersey.

"Srećom, Hrvatska je otvorena Amerikancima ako imamo negativan PCR test, a mi smo i cijepljeni. Jako smo zahvalni jer smo ovdje. Uživamo i ostajemo dva tjedna", rekla je July, koja je u Dubrovnik stigla s Floride.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Pritužbe i optužbe I dalje vlada šutnja o problemima u vojno-obavještajnom sustavu: "Ako postoje sumnje na kršenje zakona, onda javnost ima pravo znati"

Pročitajte i ovo Ante Ševo sa svojim učenicima ''Pamtit ću ovo vječno'' Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno"

U dubrovačku zračnu luku u lipnju je sletio jedan zrakoplov, a 2019. ih je u istom mjesecu sletjelo njih 168. Te rekordne godine u Split su slijetali najviše upravo Britanci koji su došli u 157 zrakoplova. Ove ih je bilo u tek njih deset. U zadarsku luku stizali su kako bi se zabavljali na Zrću. Sada ih je manje, no u Zadru ne gube optimizam.

"Ove godine sve skupa bit će šest destinacija iz Ujedinjenog Kraljevstva. 2019. smo imali ukupno 98.000 putnika od tamo, a ove godine, ako stvari budu kako treba, očekujemo da ta brojka bude negdje oko 70 000", rekao je Tomislav Žepina, rukovoditelj Sektora komercijale Zračne luke Zadar.

Koliko će Britanaca na kraju doći, bit će jasnije nakon novog semafora epidemiološki povoljnih zemalja, koji se u Velikoj Britaniji očekuje sljedeći tjedan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene