Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićena zbog mita

Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe?

Jedna afera stiže drugu i trese državu. Koruptivni trio - sutkinja, poduzetnik i odvjetnik, za koje se sumnja u primanje i davanje mita, u pritvoru je.

Dok se čeka daljnji pravni rasplet, Dnevnik Nove TV istražio je što će biti s presudama koje je sutkinja donosila, kao i njezinom karijerom, s obzirom na to da je baš nedavno tražila umirovljenje.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Zbog zemljišta u Tisnome, u ruke istražitelja pali su sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Blažo Petrović i odvjetnik Branimir Zmijanović. U srijedu su ispitani u splitskom USKOK-u.

"Sutkinja Maja Šupe je zaprimila pouku o pravima i sve što joj se stavlja na teret je zanijekala, iznosila je aktivno obranu", kazao je njezin odvjetnik Krešimir Škarica.

Sumnja se da je Petrović sutkinji dao 15 tisuća eura mita u zamjenu za oslobađajuću presudu u postupku vezanom za malverzacije sa zemljištem.

Koruptivna formula glasi: šest tisuća eura mita uplaćeno je na račun majke sutkinje kao kapara za fiktivnu kupnju zemljišta, koje zapravo nikada nije kupljeno niti ga je namjeravao kupiti.

Tik pred uhićenje zatražila - razrješenje

Preostalih 9 tisuća eura je, sumnja se, dao sutkinji nakon što je sud potvrdio njenu oslobađajuću presudu. Tik pred uhićenje dogodilo se još nešto.

"Sutkinja je podnijela 29. kolovoza Zahtjev za razrješenjem sudačke dužnosti s danom 1. studenim. Ali o njemu još nismo dosad odlučili", kazao je Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Sutkinja Šupe radila je na Općinskom sudu u Šibeniku. Reporter Mario Jurič pitao ih što je s njezinim predmetima i presudama.

"Ukoliko bude pokrenuta istraga ili određen istražni zatvor sutkinji Maji Šupe, predsjednik ovog suda će donijeti rješenje o udaljenju sa sudačke dužnosti i dostaviti ga DSV-u na daljnje postupanje. Ukoliko sutkinja bude udaljena s obnašanja sudačke dužnosti, u skladu sa Sudskim poslovnikom spisi predmeta iz njezine referade će biti raspoređeni u rad drugim sucima kaznenog odjela. Pitanje hoće li se 'preispitivati neke njezine presude' nije u našoj nadležnosti nego onih tijela koji će provoditi kazneni postupak", odgovorili su sa suda.

Šupinu oslobađajuću presudu za Petrovića potvrdio je viši sud - Županijski u Šibeniku.

Na upit hoće li preispitati pravomoćnu presudu kažu: "Izvješćujem vas da predsjednik suda nije ovlašten preispitivati sudske presude niti protiv istih ulagati pravne lijekove, već se donesene presude mogu samo preispitivati u zakonom propisanom postupku povodom zahtjeva ovlaštenih podnositelja".

Iz DORH-a na upit hoće li podnijeti zahtjev za zaštitom zakonitosti te na taj način poništiti presudu zbog sumnjivih okolnosti pod kojima je donesena, odgovaraju: "U slučaju koji navodite može se primijeniti izvanredni pravni lijek obnove kaznenog postupka, ali samo ako navedena osumnjičenica bude pravomoćno osuđena za kazneno djelo za koje bi ju se teretilo u kaznenom postupku". 

Oslobađajuća presuda za Horvatinčića

Uz sutkinju Šupe veže se još jedna kontroverzna oslobađajuća presuda. I to za Tomu Horvatinčića.

Kritike je iznosila kada su novinari propitkivali njezin rad.

"Zaista, zaista, neobjektivno i nestručno s vaše strane, puno neistinitih činjenica koje ste iznosili, pa se sa mnom bavila televizija, pa se sa mnom Provjereno bavilo, pa su se sa mnom bavili portali, pa su se sa mnom pojedinačno bavili novinari, novinarske kuće", kazala je Šupe.

Ako se dokaže krivnja, za primanje mita prijeti joj od jedne do deset godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene