Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA SIGURNIJU VOŽNJU

STIGLI SNIJEG I LED Kako pripremiti automobil za otežane uvjete na cesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimske gume na pogonskim kotačima i lanci u prtljažniku trebali bi biti vaša obvezna zimska oprema u automobilu, no ima i onih koji se i dalje voze na ljetnim gumama unatoč visokim kaznama.

Veći pad temperatura i promjena vremena nikako neće ići na ruku vozačima. Za sigurnu vožnju - najvažnije je pripremiti automobil.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Rupa na cesti duboka 10 metara VIDEO Otvorila se golema rupa na ulici, progutala je dva automobila

Vožnja zimi teška je i puna izazova: česta promjena uvjeta na cesti od vozača iziskuje stalnu prilagodbu, odgovarajuću zimsku opremu i ono najvažnije, puno smireniju vožnju. "Za najmanje 30 posto - što se gradskog prometa tiče - treba smanjiti brzinu, puno, puno sporije treba voziti nego inače", kaže Zvjezdana Horvat iz HAK-a.

Zimske gume na pogonskim kotačima i lanci u prtljažniku trebali bi biti vaša obvezna zimska oprema u automobilu, no ima i onih koji se i dalje voze na ljetnim gumama unatoč visokim kaznama - ako vas policija zaustavi kaznit će vas sa 700 kuna, a vaše vozilo isključit će iz prometa.

"Zimska oprema sama po sebi ne jamči sigurnu vožnju u zimskim uvjetima. Brzina je uvijek velik problem ako nije prilagođena, a posebice u takvim vremenskim uvjetima koji sami po sebi donose rizik", kaže Horvat.

Osim što motor morate antifrizom zaštititi od smrzavanja, bilo bi poželjno da tekućina za pranje stakala podnosi temperature i niže od -20 Celzijevih stupnjeva. "Mogu biti jako velike posljedice za motor, najčešće dolazi do smrzavanja rashladne tekućine. Možemo pričati o štetama od oko 5 tisuća kuna", veli Darko Šturlić Tupek, voditelj servisa.

Sve ovo vožnju zimi učinit će lakšom i jednostavnijom, no najvažnije je otpustiti papučicu gasa jer kombinacija brzine i najspremnijeg automobila može biti kobna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene