Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba sprema prijedloge

Žestoke kritike mirovinske reforme: "Prosječan umirovljenik neće dobiti nazad velik dio novca koji je uplatio''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine 17 milijardi kuna nedostaje u sustavu za isplatu mirovina. Kako bi se taj problem pokušao riješiti, sprema se nova mirovinska reforma. Prve najave i konkretne mjere poput rada do 67. godine nisu dobro prihvaćene.

Iako smatraju da je mirovinska reforma nužna, ona najavljena, misle zastupnici oporbe, nije dobra.

Pročitajte i ovo Pripreme za mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stručnjaci upozoravaju Neodrživ mirovinski sustav: "Poruka mladima je da uče i traže posao izvan Hrvatske" Slika nije dostupna Isplata počinje 2019. Bez državnog dodatka od 27%: Mirovine iz 2. stupa bit će znatno manje, evo koga će sve to najviše pogoditi

"Vidi se da najavljene mjere nemaju nikakav utjecaj na mirovinski sustav, nego samo na financijsku stabilnost sustava i to nauštrb radnika", rekao je Mirando Mrsić (SDP).

"Prosječan umirovljenik neće dobiti nazad velik dio novca koji je uplatio. Tek oni koji dožive 90 godina će dobiti sve, a znamo da je prosječna dob umiranja hrvatskog muškarca 77 godina", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Vladajući umiruju i tvrde da je ono što je najavljeno tek početak.

"To je izuzetno kompleksna materija. Ona ulazi i u radno zakonodavstvo i u socijalnu politiku. Sada imamo niz mirovina koje su praktički na granici socijalne pomoći", rekao je Milorad Batinić (HNS).

Iz oporbe se boje da će, bude li se penalizirao raniji odlazak u mirovinu, njih biti još više. Rad do 67. prihvatljiv je, kažu, samo za neke poslove.

"Najveći broj djelatnosti će to opteretiti jer ne daje priliku mladim ljudima. U jednom manjem broju djelatnosti, kao što je obrazovanje, medicina i tako dalje, to bi sigurno možda trebalo ostaviti jer su u tim poslovima važni ljudi koji imaju veliko iskustvo", rekao je Ivan Lovrinović (PH).

Većina oporbenih stranaka već je ponudila, ili se sprema ponuditi, svoje zakonske prijedloge.

"Predložit ćemo da se onemogući produljenje radnoga vijeka dok imamo tako veliki broj nezaposlenih i da se omogući svima da iz drugog stupa prijeđu u potpunosti u prvi stup, koji bi za njih bio povoljniji", rekao je Sinčić.

Najbolja reforma, složni su svi, ona je koja će dovesti od veće zaposlenosti i sprečavanja odlaska mladih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene