Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pružaju korak u život

Prilika za one koji su prepušteni sami sebi: Stipendije koje mijenjaju živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život dvaju djevojaka iz ove priče nije bio nimalo jednostavan. Bez roditelja, nakon stjecanja punoljetnosti ostale su prepuštene same sebi. Danas studiraju zahvaljujući svojoj upornosti, a to im je uvelike olakšala i stipendija dodijeljena akcijom Korak u život.

Lucijine obiteljske slike pričaju nešto drugačiju priču. Naime, ona je sa samo deset mjeseci završila kod udomiteljske obitelji.

Pročitajte i ovo Valentina Baus uživo iz HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ZA SVAKU POHVALU Veliko finale akcije Korak u život: Humana srca napunila HNK i osigurala stipendije djeci bez roditeljske skrbi Slika nije dostupna Dosad osigurno više od 220 Raspisan natječaj za dodjelu stipendija djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Nikad se nisam osjećala kao neko drugačije dijete. Falila mi je obitelj. Uvijek ti fali mama, ali sam se dobro osjećala s udomiteljskoj obitelji i bili su jako dobri prema meni", ispričala je Lucija Ivanjko.

Uvijek su joj pružali podršku, a posebno baka, zbog koje je, kako kaže, danas tu gdje je. Naime, one je apsolventica projektnog menadžmenta s već jednom diplomom u rukama. S 20 godina bila je prepuštena sama sebi, a znala je da želi završiti fakultet. U tome joj je pomogla i stipendija humanitarne akcije Korak u život.

"Bila sam jako sretna, plakala sam od sreće. Nisam mogla zamisliti da ću raspolagati s još 1.600 kuna više. To je stvarno bio veliki iznos za mene", ispričala je.

Stipendije nisu promijenile samo Lucijin život

Stipendiju u istom iznosu dobiva i Dorotea, čije je priča također netipična.

"Mama je otišla kad sam imala četiri godine. Sestra i ja smo završile u udomiteljskoj obitelji u kojoj nije bilo baš divno i krasno. Onda sam živjela s mamom opet i nakon toga sam završila u domu", ispričala je Dorotea Matuš.

U domu je provela svoje tinejdžerske godine, sve do punoljetnosti. Sada je studentica druge godine na Filozofskom fakultetu.

"Sve moraš sam: plaćat stanarinu, plaćat režije, kuhat. Stipendija olakšava mnogo stvari. Barem mi pokrije stanarinu, režije", objasnila je.

Vjetar u leđa za novi korak u život

U deset godina, koliko postoji akcija Korak u život, Rotary klub Zagreb kaptol dodijelio je 220 stipendija. Sve zahvaljujući donacijama i humanitarnim akcijama.

"Prošle godine smo uspjeli odobriti 18 stipendija a imali smo 37 zamolbi. Mogu vam reći da je jako teško biti u tom povjerenstvu kada su sve te zamolbe opravdane, a vi imate sredstva za 18 od 38. To nije baš jednostavan posao", rekao je Zlatko Stić iz Rotary kluba Zagreb kaptol

Ove godine žele dati više stipendija, zbog čega 12. studenog organiziraju baletnu predstavu Labuđe jezero. Sva prikupljena sredstva idu za mlade poput Dorotee i Lucije. I daju im vjetar u leđa za novi Korak u život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene