Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će isplate šteta, nitko ne zna

Onima kojima je u poplavama na otpadu završilo sve što su imali, čekanje pomoći nije rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec dana nakon katastrofalnih poplava na zadarskom području stiglo je 2.300 zahtjeva za odštetom, ali bez konkretnog odgovora kada će i iz kojih sredstava biti isplaćene.

Dok država traži rješenja za isplatu šteta, koje bi ukupno mogle dosegnuti milijardu kuna, obnova uništene infrastrukture još traje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija se smirila Kao da je milijun i pol kanadera bacilo vodu na Zadar i Nin: Pogledajte što je iza sebe ostavila poplava Slika nije dostupna ALI NE ZADUGO... Odlazak ciklone: Doznajte kada će konačno granuti sunce

U svoj dom Katarina Borzin već mjesec dana ulazi samo povremeno kako bi donijela materijal za obnovu. S obitelji živi kod susjeda jer kuću treba u potpunosti renovirati.

„To smo dobili zahvaljujući dobrim ljudima, nešto je donirao tko može i kako. I eto, tako. Skupljamo malo po malo“ kaže Katarina koja se nada pomoći od općine i države.

Katarina je ipak prijavila štetu, kao i 2.300 stanovnika Zadarske županije. Neslužbeno, na razini općina i gradova prijavili su 250 milijuna kuna. Točan iznos bit će poznat krajem studenog, kada posao završi Županijsko povjerenstvo, nakon čega će prijave preuzeti Državno povjerenstvo.

"Nadamo se isplatama početkom sljedeće godine"

„Isplati odšteta nadamo se početkom sljedeće godine, ako sve bude išlo svojim tijekom, odnosno ne ovisi o nama, ovisi o resornim ministarstvima“, kaže Šime Vicković, zadarski dožupan (HDZ).

Od ministarstava je pak Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zatražilo da se ovogodišnja sredstva za odštete od tek 20 milijuna kuna – povećaju.

„Ministarstvo financija trenutno iznalazi rješenja kojima bi se povećala financijska sredstva za ovu namjenu, a o čemu ćemo više znati do kraja ovog mjeseca“, poručuju iz Ministarstva financija.

Uz uništenu infrastrukturu, procjenjuje se će ukupne štete dostići milijardu kuna. Cesta prema Gaženici još se obnavlja. Poplavom poharan najveći zadarski trgovački centar i dalje je zatvoren. U još neotvorenoj Poliklinici šteta je najmanje 3 milijuna kuna. Treba zamijeniti 250 vrata.

A jedan poslovno-stambeni kompleks u izgradnji treba potpuno srušiti jer je u poplavi nastupio lom konstrukcije i pojavila su se ulegnuća.

„Troškovi uklanjanja građevine i ponovno građenje, to vam je negdje oko 27 milijuna kuna poplava prouzročila“, kaže suinvestitor Željko Predovan.

Čekati pomoć nije lako

I radionica u Željkovu obrtu bila je pod vodom, no u obnovu je morao krenuti sam jer posao mu ne može čekati isplatu odštete. Sustavom prijava šteta nije zadovoljan.

„16 tisuća papira za svaku stvar koju tražiš. Nemam ja vremena za to, ja moram raditi dalje. Ja sam izgubio radno vrijeme, moji kupci očekuju da dođem na montažu ili ne znam što, ja moram stvorit te neke novce“, kaže zadarski obrtnik Željko Knežević.

Čekati pomoć nije lako. Pogotovo onima kojima je gotovo sve što su imali završilo na otpadu.

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko u Dnevniku Nove TV kazao je kako su se on, župan i zadarski gradonačelnik nedavno sastali s premijerom.

„Iznijeli smo procjene šteta premijeru. On u ovom trenu ne može obećati pomoć, ali smatram da će hrvatska vlada pomoći, pogotovo gradu Ninu. Radimo tehničke pripreme za sanaciju mostova“, kazao je Ćurko.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene