Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ORKANSKI VJETAR

Crveni meteoalarm za obalu: Zbog jake bure zatvorena dionica autoceste, izdano važno upozorenje za građane

Veliko nevrijeme zahvatilo je u utorak sjeverozapad Hrvatske. Bura probleme stvara i u prometu, a cestari su pripravni za još jaču buru. Za cijelu obalu od Kvarnera do juga Dalmacije izdan je crveni meteoalarm, koji će na snazi biti i u srijedu.

U Hrvatsku je u utorak stigla najavljena promjena vremena: zahladnjenje, snažan vjetar, grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša. Zagrebački vatrogasci uklanjali su stabla koja je vjetar počupao.

Pročitajte i ovo Olujno jugo na području Splita - 2 Snažno jugo Obustavljena plovidba katamarana i mnogih trajekata u okolici Splita: Pogledajte o kojim se linijama radi Poplava u Francuskoj Velika tragedija Oca i dvoje djece odnijela poplava dok su pokušavali prijeći most: Sedmero ljudi nestalo u velikoj oluji koja je pogodila europsku zemlju

"Olujna bura od poslijepodnevnih sati stvara probleme u prometu, posebno u Podvelebitskom kanalu. Za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 od Posedarja do Sv. Roka, kao i Paški most. Brojna ograničenja su i na dionicama Jadranske magistrale. Bura na sjevernom Jadranu još nije dosegnula svoju punu snagu, no ipak se i tu vozi uz ograničenja. Na dionici autoceste A6, na čvoru Kikovica do tunela Tuhobić vozi se uz ograničenje od 40 kilometara na sat.

Cestari su u pripravnosti jer bi bura u noćnim satima trebala jačati, a pripravni su i zatvoriti dionicu autoceste, s obzirom na jačinu udara bure, za određene skupine vozila", kazala je reporterka Nove TV Katarina Jusić, koja se javila uživo u Dnevnik. Izdan je crveni meteoalarm za cijelu obalu.

Do večernjih sati ograničenje brzine na autocesti A6 između čvorova Bosiljevo II i Kikovica povećano je na 60 km/h, a zatvorena je i cesta Maslenica - Zaton Obrovački.  

"I u srijedu treba biti na oprezu jer je i za tada za obalu izdan crveni meteoalarm. Na snazi je i dalje upotreba zimske opreme. U Gorskom kotaru u samo nekoliko minuta napadala je manja količina snijega, ali dovoljna da stvori probleme u prometu.

Oprezan treba biti i izvan prometa. Građane se poziva da u srijedu izbjegavaju vanjske radove, pogotovo one na visini, na skelama", kazala je Jusić.


 

Najavljena promjena vremena

Meteorolozi su najavili da nas očekuje prevrtljiva veljača, a pretoplu zračnu masu sljedećih dana gura dosta hladan zrak sa sjevera. Preko kontinenta prelazi ciklona, duž Jadrana još jedna, a cijeli taj sustav nosi i ogromnu količinu energije od koje možemo očekivati nastavak kiše, pljuskove, grmljavinu i jak vjetar.

U Gorskom kotaru pao je snijeg

Kiša je u Tršću u Gorskom kotaru okrenula na snijeg, javio je Istramet uz videosnimku Diane Zbasnik.

Snažno jugo i kiša na obali

Obilna kiša i snažno jugo zabilježeni su i na Kvarneru. Nepovoljne su i biometeorološke prilike zbog nagle promjene koja zahtijeva dodatnu energiju i napor organizma kako bi se prilagodio novim uvjetima, pogotovo nakon dana u kojima je temperatura zraka dosezala do 17 stupnjeva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene