Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela utrka

Stigle ponude za Pelješki most, jedna je jeftinija od ostalih za pola milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je utrka za jedan od najunosnijih poslova u Europskoj uniji - gradnju Pelješkog mosta. Ponude odreda inozemne, a najniža kineska. Kinezi jamče da bi za čak pola milijarde kuna njihov most bio jeftiniji.

Ponude Austrijanaca, Kineza te udruženih Talijana i Turaka su stigle i finale utrke za građenje pelješkog mosta je počelo. Najeftiniji su Kinezi.

Pročitajte i ovo Kineski radnici u Komarni (Foto: Zvonimir Pandža/DuList) Gradnja Pelješkog mosta Život kineskih radnika u Komarni: ''Doveli su vlastite vrhunske chefove, a nakon jela svatko za sobom opere zdjelicu'' Kineski brod za izgradnju Pelješkog mosta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radovi će trajati tri godine Kreće izgradnja Pelješkog mosta, mještani Komarne: "To su majstori, most će biti gotov i prije no što mislimo"

"Odmah će se započeti sa samom evaluacijom kako bi u što kraćem periodu bila i donesena odluka o odabiru", kaže Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Kineska je tvrtka državni građevinski gigant i sagradili su najveće građevine u Kini. Grade autocestu u Crnoj Gori kažu nam domaći konzultanti koji su ih savjetovali. Ističu da su mogli biti najjeftinji jer ih Kina subvencionira da se probiju na europsko tržište.

"Njihova politika nije korištenje vlastite radne snage. Informirani su o tome da u Hrvatskoj postoji dovoljno mehanizacije i strojeva koja može i treba biti na takvom poslu", kaže Mario Rendulić iz Kinesko-jugoistočne europske poslovne asocijacije.

Domaći građevinari računaju na puno posla prilikom izgradnje mosta, ali se pitaju tko će ga odraditi. Mirjana Igrec, članica Uprave Kamgrada, tvrdi da za taj cijeli projekt u Hrvatskoj nema dovoljno građevinskih radnika.

SDP-u je natječaj sumnjiv. Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov saborski zastupnik kaže da nije uobičajeno da se propisuje sama dokumentacija izgradnje. "To definitivno može ići u korist neke tvrtke, a može biti veliki nedostatak za druge tvrtke", kaže Hajdaš Dončić. 

Ministar prometa Oleg Butković odbacuje prozivke iz oporbe. "Znam da je njima krivo da oni ne provode danas i nisu u poziciji da provode pelješki most pa onda iznose takve objede i takve kritike koje nisu ničim utemeljene", kaže Butković.

Na pokušaje iz Bosne i Hercegovine da se zaustavi gradnja mosta, premijer Andrej Plenković poručuje da će Hrvatska most sagraditi. Iz Vlade ističu da nema niti jednog jedinog razloga da se gradnja mosta zaustavi. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene