Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne službe zatrpane pozivima

FOTO I VIDEO U Osijeku olujni vjetar iščupao limeni krov, poplavljeni podrumi i ceste. Nova blatna bujica u okolici Nove Gradiške

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom pogodilo je u subotu poslijepodne osječko područje.

Zbog nevremena je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić održao kratku izvanrednu konferenciju te upozorio sugrađane da je za osječku regiju crveni alarm izdan za sutra. U kratkom vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, a sve važne službe su brzo, u roku pola sata reagirale i sanirale štetu.

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Ilustracija Na snazi meteoalarmi U prekidu brojne trajektne, katamaranske i brodske linije: Stigla je velika promjena vremena

"Podrumi u pojedinim djelovima grada su poplavljeni, sve jedinice su na terenu. Krenuli smo riješavati prioritete prometnica pa evo sada do obiteljskih kuća", dodao je. 

Nevrijeme je bilo praćeno obilnom kišom, mjestimice i tučom te kako je bilo dosta složenih intervencija pa su mobilizirane i dodatne snage javne profesionalne vatrogasne postrojbe, ali i svih osječkih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Novo nevrijeme zahvatilo je u subotu poslijepodne i oklicu Nove Gradiške. Čitateljica nam je poslala snimke iz mjesta Rešetari koje pliva pod vodom.

 

Obilna kiša potopila je neke prometnice i parkirališta. Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je na Twitteru da je Županijski centar Osijek u popodnevnim satima zaprimio nekoliko dojava o nevremenu. U Ulici Matije Gupca olujni vjetar na cestu i parkiralište odnio krov sa zgrade. Problema je bilo i u prometu. Prekinuto je napajanje tramvaja, a zaprimljeno je i nekoliko dojava o poplavljenim podrumima.

 

Županijski centar 112 Osijek u sat i pol odgovorio je na više od tri stotine poziva.

 

U Novoj Gradiškoj saniraju štetu

Jučer je obilna kiša zahvatila područje Nove Gradiške i Belog Manastira te stvorila probleme stanovnicima. Danas su mnogi od njih počeli sanirati nastalu štetu na imovini. 

V.d. zapovjednika vatrogasaca, Ivo Pejaković, rekao je da su danas imali nekoliko intervencija, a predvečer su angažirali zaposlenike javne postrojbe, dio Stožera civilne zaštite i mještane da im pomognu puniti vreće pijeskom za zečji nasip da bi prevenirali ako opet padne velika količina kiše.

Za trenutnu situaciju imaju dovoljno ljudi, a ako bude potrebno, angažirati će dodatne snage.

Načelnik Stožera civilne zaštite Nove Gradiške, Marko Ćosić, rekao je za Radio Nova Gradiška da je zadovoljan angažmanom. ''Ljudi su sami pokušali napraviti potoćiće, odvlačiti vodu u kanale. Nama su izrazito olakšali posao. Očekujemo tijekom noći oko 90 posto oborina tako da ćekamo samo noć'', rekao je.

U Europi slična situacija

No, obilne kiše nisu stvorile probleme samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe. Dok u Njemačkoj spasitelji i dalje tragaju za preživjelima, u Nizozemskoj prijeti opasnost od probijanja nasipa, a teško su pogođene i Belgija, Nizozemska i Luksemburg.

>>Opširnije

Naračasto upozorenje DHMZ-a još uvijek je na snazi, dok je za osječku regiju izdano crveno za sutra, 18. srpnja.

>>Opširnije

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene