Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila

"Srbija nas želi diskreditirati i prikazati kao nestabilnu državu koja koketira s prošlošću"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za geopolitiku, prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila u Dnevniku Nove TV komentirao je najnovija politička previranja i preslagivanja i terorističke napade.

Vlatko Cvrtila osvrnuo se na izbore u Makedoniji, američko-ruske odnose te izvješće Europola.

Pročitajte i ovo ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade Ilustracija Nakon Moskve Francuska podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu

Znače li ovi izbori i kraj političke krize u Makedoniji?

Ne. To je jedna faza u pokušaju rješavanja političke krize, ali postoje takvi unutarnji lomovi između glavnih političkih stranaka koji se ne mogu prevladati jednim izborima. Tko god pobijedi imat će jaku opoziciju. Unazad dvije godine stvorilo se jako civilno društvo koje je organiziralo prosvjede. Ako dođe do pobjede opozicije, ona će imati jaku oporbu u parlamentu i teško će preuzeti vladavinu državom koja je prepuna različitih interesa koje je u deset godina organizirao bivši premijer. Politička kriza u Makedoniji neće prestati.

Putinov čovjek od povjerenja - ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sutra stiže u Beograd - ruski mediji najavljuju da dolazi Vučiću prenijeti poruku kako na idućim predsjedničkim izborima mora podržati Nikolića kako bi kao proruski kandidat dobio još jedan mandat - kako Vi vidite povod i poruke tog posjeta?

Samim time što su rekli što bi on trebao reći Vučiću, prenijeli su poruku. Rusija očekuje Nikolića kao predsjednika Srbije i u drugom mandatu. On je njihov čovjek i preko njega ide ruski utjecaj u Srbiji. Jako im je stalo da on ostane, ali nije to tako jednostavno. Posjet Lavrova sigruno nema samo tu funkciju. Sljedeće godine dolazi ruski premijer, sigurno će biti još poruka iz Moskve.

CIA je jučer upozorila kako Rusi na sve načine šire utjecaj - da će pokušati utjecati i na izbore u Njemačkoj po istom modelu kao u SAD-u. Što se iza svega toga krije?

Dosta složen novi fenomen takozvanog hibridnog ratovanja gdje se mediji i konstruiranje lažnih informacija plasiraju u javni prostor, posebno u osjetljivim situacijama poput izbora. To funkcionira tako da ulaze informacije u medijski prostor gdje se podržavaju lijevi ili desni populizmi. U današnjoj eruopskoj situaciji koja je opterećena strahom, oni imaju svoje mjesto. Njima se pomaže populističkim strankama ma koje kad osvoje određen broj glasova i uđu u parlament rade na destrukciji parlamenta i drugih institucija. Samim time dolazi do dugoročnih političkih posljedica.

Gdje je Hrvatska u svemu tome - naš premijer je dobio "packe" od Rusije zbog izjava u Ukrajini koje su protumačene kao otvoreno svrstavanje protiv Moskve, tu je i stalno dizanje tenzija iz same Srbije na svaki potez vladajućih u Hrvatskoj?

Oni igraju jednu logičnu igru, da Hrvatsku treba prokazati kao nestabilnu državu koja ima trendove još iz prošlog stoljeća, iz Drugog svjetskog rata. Time ju se želi diskreditirati u trenutku kad bi Hrvatska trebala pokazati jasne stavove i okvire za ulazak Srbije u Europsku uniju. Ako se nju diskreditira i prikazuje kao nestabilnu državu koja koketira sa starim obrascima, onda bi ona trebala biti slabija u europskom prostoru kada treba nametati uvjete Srbiji. To je vrlo logična i jednostavna igra i tako na nju treba i odgovoriti.

Profesore Cvrtila - napadi u Turskoj, zapravo serija napada - jesu li u Europolu mislili i na to kada su prije nekoliko dana izdali izvješće o mogućim napadima?

Izvješće Europola se prije svega fokusira ne Europu, ali Turska je dio jednog širog prostora. Sve što se događa u Turskoj, odražava se na Europu. Izvješće Europola ukazuje na velike opasnosti u sljedećih 20 dana te da su ranjiva gdje se okuplja veliki broj ljudi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene