Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REZANJE TROŠKOVA

Sporazumni otkaz za 32 zaposlenika koncerna Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazumni raskid ugovora u Agrokoru je dobilo 32 zaposlenika, a plan je da koncern ostane na stotinjak zaposlenika.

Zbog procesa restrukturiranja, Agrokor reže troškove te je uz odlazak članova Uprave i Nadzornog odbora, sporazumni raskid ugovora dobila 32 zaposlenika, potvrđeno nam je iz te kompanije. Plan je da nakon toga koncern ostane na stotinjak zaposlenika.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka

Poručuju i da pregovori oko novog kredita s bankama traju te da će plaće sjesti do 15. u mjesecu.

Još jedan udarac Agrokoru zadala je kreditna agencija Standard&Poor's koja je ponovno snizila kreditni rejting kompanije jer nije platila kupon na svoju obveznicu vrijednu 300 milijuna kuna, koja dospijeva 2019. godine.

Smatraju da je stanje jednako stečaju, zbog moratorija na plaćanje dugova tijekom idućih 12 mjeseci stupanjem na snagu lex Agrokora.

Dok iz oporbe upozoravaju da treba hitno osigurati novu likvidnost, premijer Andrej Plenković umiruje. "Kad je riječ o svježoj likvidnosti i povjerenju kreditora, siguran sam da će se ona nastaviti kao što se nastavila u onom tjednu prije Uskrsa. To je proces u kojem čvrsto znamo u kojem smjeru idemo i kako poslati poruku povjerenja bankama koje žele pomoći Agrokoru u osjetljivoj fazi u kojoj još uvijek jeste", rekao je Plenković.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, međutim smatra da je situacija danas gora nego prije dva tjedna. "Problem Agrokora, njegovih dobavljača, proizvođača, zaposlenih van sustava, ali i u sustavu nije nestao. On je sada gori nego prije 15 dana i Vlada mora početi odlučivati, osiguravati novu likvidnost dobavljačima i proizvođačima", kaže Vrdoljak.

Zakon dobavljačima donio probleme

Lex Agrokor je stočaru Jakovu Pavičiću donio samo problem. Duguju mu 700 tisuća kuna, no dug je zakonom zamrznut. A njegove obveze stižu na naplatu. "Ja nikad nisam bio u blokadi, nisam nikome dugovao ništa. Za mene je 700 tisuća kuna ogroman novac", kaže Pavičić.

Odgovore očekuje na sastanku s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom u petak. Očekuje ih i Matija Brlošić, predstavnik malih dobavljača u vjerovničkom vijeću.

"Bit će pod hitno riješeni i oni koji nisu dosad dobili i očekujemo ostala sredstva za one koji su dobili manje od 50 posto", kaže Brlošić. 

Na navode da je Agrokor prepolovio narudžbe Coca Coli zbog avansne naplate iz te kompanije odgovaraju da su detalji tog odnosa poslovna tajna te da se "suradnja s tvrtkama u sustavu Agrokor odvija i dalje, u skladu s postignutim dogovorima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene