Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spoj zelene i plave Hrvatske

Baranjski sir, slanina i kulenove seke obišli svijet, a nisu prešli granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O spajanju Zelene i Plave Hrvatske govori se od hrvatske samostalnosti. Priče sada postaju i stvarnost. Hrana proizvedena na slavonskim i baranjskim obiteljskim gospodarstvima našla se na stolovima jadranskih hotela.

Da se ne zavaravamo, nije to još uvijek masovna pojava, ali može biti dobar primjer i poticaj drugima.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

Na baranjskom obiteljskom gospodarstvu Orlov put, svoje koze hrane eko-djetelinom. "Sva ljekovita svojstva iz lucerne koja se inače u Europi melje za ljudsku prehranu kao lijek za imunitet, praktično koze unose u sir koji mi konzumiramo", kaže Goran Gusak, vlasnik OPG-a Orlov put.

U eko kozjem siru više neće uživati samo Baranjci. Sir će, baš kao i ekološka slanina, kulenove seke i svinjska mast, s ovoga gospodarstva na stolove jadranskih hotela.

"Za mene to znači ostvarenje životnog sna, kao i ovo gospodarstvo što je bio životni san. Tu se ne radi o financijskoj vrijednosti. To je pionirski potez", kaže Gusak.

Nakon gotovo dva desetljeća bezuspješnog kucanja, ovom su se gospodarstvu otvorila vrata velikoga lošinjskog hotelskog lanca.

"Turtisti jako dobro reagiraju. Osjetili su da je to jedan novi tip ponude. Mi bi čak rekli jednog luksuza, da mogu jesti hranu koja je ubrana ranom zorom i da ju jedu isti dan", kaže Goran Filipović iz Jadranka Grupe.

U ovom se hotelskom lancu u sezoni pojede hrane s malih OPG-ova u vrijednosti od 4 milijuna kuna. Proizvodi stižu iz svih hrvatskih krajeva.

"U svakom slučaju je izazovno jer ti mali proizvođači nisu niti logistički, niti na drugi način organizirani. Međutim, idemo im u susret, pomažemo im, jer osnovni je razlog da taj proizvod dođe što prije ovdje na stol u naše hotele", kaže Filipović.

Kvaliteta proizvoda jedino je čime se mali proizvođači mogu nametnuti. "Kad čovjek proba ove proizvode on se nasmješi. A zadovoljan turist trebao bi biti naš cilj", kaže Gusak.

Uzmemo li u obzir da gotovo 90 posto turista čine stranci, ovi su baranjski proizvodi obišli svijet, a da pri tom nisu prešli državnu granicu. Turizam je naš najbolji izvoz.

Našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nedostaje udruživanje. Samo udruženi mogu isporučiti veće količine, mogu pojeftiniti transport svojih proizvoda.

Neće vam nitko s Jadrana poslati hladnjaču ili šleper za dva sira, koliko god taj sir ukusan bio. Podsjećamo, Hrvatska je prošle godine ostvarila 91 milijun noćenja. Možemo slobodno reći to je i 91 milijun doručaka, ručaka ili večera. Ne možemo ni zamisliti o kolikim se tonama hrane tu radi.

No, sigurni smo da se velik dio toga, po prihvatljivim cijenama, može pronaći u Slavoniji i Baranji. Malim je proizvođačima zasigurno potrebna logistička i organizacijska pomoć.

U ovom pozitivnom primjeru isključivo zahvaljujući hotelijeru, koji je ovdje došao, okupio proizvođače, poslao svoju hladnjaču po proizvode, ti su proizvodi i završili iz "zelene" u "plavoj" Hrvatskoj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene