Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Splitsko-makarska nadbiskupija

Suspendiran klerik, slučaj će istražiti i policija: "Primili smo obavijest o mogućem kažnjivom djelu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Splitsko-makarske nadbiskupije obavijestili su javnost o suspenziji jednog klerika. Imenovali su istražitelja kojem je zadatak raspitati se o slučaju, a poručili su da će, ako se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij slučaj dostaviti i državnim vlastima.

Splitsko-makarska nadbiskupija suspendirala je jednog člana klera zbog obavijesti o mogućem kažnjivom djelu.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Slika nije dostupna "Ovo je demon" Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: Pakao je počeo u drugom razredu osnovne - "Tko bi izgubio morao bi se skidati..."

Više informacija o kaznenom djelu nisu iznijeli zbog "čuvanja dobrog glasa, u prvom redu žrtve", poručuju u priopćenju.

O slučaju se oglasila se i splitska policija. Tvrde da nisu zaprimili nikakvu prijavu, niti od strane žrtve niti od drugog izvora. Poručuju da će provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje i izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo.

Priopćenje splitsko-makarske nadbiskupije prenosimo u cijelosti:

"Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, za vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717).

Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ako se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima.

Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage", priopćili su iz nadbiskupije.

Nadbiskupija ne otkriva detalje, policija će pokrenuti istragu

Na upit Hine u Nadbiskupiji su rekli da ne mogu ništa više reći o tom slučaju nego što je priopćeno.

U policiji su nam pak rekli kako prijavu nisu zaprimili, ali će svakako pokrenuti istragu, ako ne po dojavi iz crkve, onda po saznanjima iz javnosti. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene