Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni podaci

Priča iz hrvatskog grada u kojem ima najviše razvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana Državni zavod za statistiku izašao je s podacima o broju sklopljenih brakova i broju razvoda u Hrvatskoj u prošloj godini. Tako je u 2016. godini najgori po razvodima bio Split gdje je bilo 779 vjenčanja, a 466 razvoda, odnosno bilo je 60 posto razvoda, što je gore i od Zagreba. Najmanje je razvoda u nekim manjim mjestima na obali, recimo u Pakoštanima i Pirovcu.

More, sunce, ljeto, Split, romantika. A kako ljubavi na moru planu, tako se, čini se, brzo i ugase. Split ima najgori postotak razvoda. Krešo misli da su djevojke sve zahtjevnije. "Očekuju se sigurna primanja, stan, automobil... Molim Boga da nađem neku pristojnu, ne previše zahtjevnu curu, to je to", kaže Krešo.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Vjenčano prstenje Mukotrpan put Provjerili smo u kojim se slučajevima može dobiti crkveno poništenje braka

U Splitu je u 2016. bilo 779 sklopljenih brakova, a 466 razvoda, odnosno u Splitu je bilo gotovo 60 posto razvoda u odnosu na vjenčanja, a u Zagrebu 45 posto razvoda. Split je najgori u Hrvatskoj.

"Muči ih novac, stambena pitanja, gdje će djeca živjeti... Muči ih što jedna strana ne želi rastavu braka, druga strana želi. Ima i varanja", kaže Danica Ergovac, psiholog Centra za socijalnu skrb u Splitu.

"Funkcioniramo, 11 godina smo u braku, 17 zajedno. To je dobar prosjek", kaže zagrebački par na splitskoj plaži.

"Ja i žena stalno se rastajemo, tri je tjedna u Austriji, tri doma. Radi", našalio se pak jedan slavonski par kojeg nije rastavila ni ekonomska situacija. 

A Splićani?

"Mislim da su zasićeni svime pa traže nove izazove".

"Najprije očekuju puno novca, kojeg nažalost nema, i onda ljubav kratko traje, prvi zanos".

A opet, razvoda gotovo uopće nema u nekim manjim mjestima na obali – Pirovcu, Stankovcima, Pakoštanima, Cisti Provo, Trpnju...

"Tradicija, ovdi žene trpe. Malo gori, malo doli, tako to ide", kaže Biserka iz Pakoštana.

"Voliš ono što imaš i držiš tvrdo", dodaje Šime.

Nažalost, sve se manje Dalmatinaca ženi i ima djecu, a sve se više njih razvodi. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene