Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji od prošlogodišnjeg

SPLIT JE HIT! Brojke govore o fenomenalnom prvom turističkom vikendu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjajan prvi turistički vikend je iza nas. Po broju turista izgledno je da će oboriti prošlogodišnji jer je, tijekom vikenda preko naplatnih postaja Lučko u smjeru mora, prošlo gotovo 10 tisuća vozila više u odnosu na isti vikend prošle godine.

U Hrvatskoj trenutno noći više od pola milijuna turista. Najviše je gostiju iz Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske, Austrije i Italije.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Grad Split postavio table s pravilima ponašanja Pravila ponašanja Split postavio table zbog pomahnitalih turista: Pogledajte što su im poručili

Splitski turizam, primjerice, raste strelovitom brzinom. Bilježi dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja i ove godine. U stopu ga prate i mnogi poduzetnici koji otvaraju kafiće, restorane i nove hotele.

Split je hit, a znaju to i turisti. Statistika kaže: U prvih šest mjeseci ove godine čak ih je 21 posto više nego prošle.

"Prijatelj mi je preporučio Split i došla sam vidjeti kulturnu baštinu", kaže gošća iz Škotske.

Za sve buduće turiste niču novi hoteli. Ovo je jedan luksuzni u samom središtu grada koji je s radom počeo nedavno i kažu, puni su.

"Mi smo napravili jednu zgradu sa sedam jedinica sve su luksuzne komforni stanovi međutim usluga je hotelska. Ciljali smo na obitelji s djecom. Prosječan boravak je 3,2 dana", ističe Bruno Nizić, voditelj hotela.

Otvaraju se i novi restorani, kafići. Palača iz 19. stoljeća pretvorena je u pub. Ljepotama Splita svakog dana divi se sve više turista. Planiraju se otvoriti i novi klubovi restorani kafići. To je tek dio ponude za njih. Jer ovo je prilika koju mnogi poduzetni Splićani ne žele propustiti

Još kada bi sezona potrajala cijelu godinu...

Vikend u splitskoj Zračnoj luci: Rekordnih 40.000 putnika

Prvog vikenda u srpnju u splitskoj Zračnoj luci očekuje se promet od oko 40.000 putnika do nedjelje u ponoć te slijetanje i polijetanje 160 zrakoplova, što je rekordni vikend za splitsku zračnu luku u ovoj godini, doznaje se od voditelja službe prihvata i otpreme Mate Melvana.

"Prvog vikenda u srpnju promet u splitskoj zračnoj luci je za oko 10 posto veći od prvog lanjskog vikenda u srpnju, " rekao je Melvan.

Dodao je kako je u lipnju po prvi puta u 50-godišnjoj povijesti kroz splitsku zračnu luku prošlo više od 300.000 putnika, pa je promet od 321.000 putnika bio za 18 posto viši nego u lipnju prošle godine.

Također, promet u prvom polugodištu za 12 posto je veći u odnosu na prvo polugodište 2015. godine. (M.J./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene